Octavian Ţâcu: Comunismul a devenit parte a identităţii moldovenilor

Atâta timp cât desovietizarea şi decomunizarea nu vor deveni mişcări civilizatoare de prim rang, R. Moldova nu va putea deveni un spaţiu al libertăţii, lipsit de sechelele trecutului, afirmă istoricul Octavian Ţâcu.
Octavian Ţîcu, fost membru al Partidului Popular European din Moldova
Octavian Ţîcu, fost membru al Partidului Popular European din Moldova (facebook.com)

Istoricul Octavian Ţâcu constată că Republica Moldova este plină de sechele şi monumente sovietice. Acesta se întreabă cum de e posibil într-o societate, care aspiră să devină europeană, să fie construite în acelaşi timp memoriale ale deportaţilor… şi instalate plăci comemorative oamenilor care au slujit regimului sovietic.

Răspunsul ar fi pe cât de simplu pe atât de banal, susţine Ţâcu, menţionând că persistenţa comunismului în R. Moldova este determinată de faptul că acesta a fost interiorizat de moldoveni, devenind parte a identităţii lor.

”Dacă în societăţile est-europene ieşite din comunism atestăm o respingere a comunismului ca ceva străin identităţii lor, ceva instaurat abuziv şi contrar pornirilor iniţiale, atunci, în cazul R. Moldova, la fel ca în alte republici post-sovietice, perioada comunistă se încearcă a fi făcută parte organică a identităţii statale.

Este un dublu efect al respingerii şi atragerii, care a paralizat şi va paraliza statalitatea moldovenească atâta timp cât desovietizarea şi decomunizarea nu vor avea potenţialul de a deveni mişcări civilizatoare de prim rang, care să ne ducă într-un spaţiu al libertăţii şi bunăstării, lipsit de aceste sechele ale trecutului”, a adăugat istoricul, într-un editorial pentru ziarulnational.md, precizând că municipiul Chişinău şi R. Moldova sunt pline de asemenea sechele, de la monumentele lui Lenin, împrăştiate prin toată ţara, la calul lui Grişa Kotovski, care atârnă sfidător în mijlocul oraşului.

Octavian Ţâcu concluzionează că nu va fi normalitate şi viitor în R. Moldova atâta timp cât unor foşti nomenclaturişti sovietici li se pun plăci comemorative, monumentele sovietice jignind în fiecare zi identitatea europeană a cetăţenilor, iar clasa politică de la Chişinău dar şi o parte a societăţii suferă de „cretinism istoric elementar şi lipsă de discernământ”.