Odorizante naturale pentru automobil

Odorizante naturale pentru automobil
Odorizante naturale pentru automobil (Facebook)

Vrem ca aerul din maşină să fie proaspăt şi plăcut mirositor, dar soluţia nu stă neapărat în odorizantele clasice pentru maşini, cum ar fi brăduţi parfumaţi din carton, care au un miros greu, artificial şi mai sunt şi foarte toxici. Ei conţin compuşi chimici care provoacă dureri de cap, alergii sau chiar afecţiuni pulmonare, mai ales pentru copii.

Din fericire, se pot obţine efectele dorite folosind plante sau alte amestecuri naturale care nu sunt toxice. Iată câteva variante de odorizante naturale simplu de confecţionat:

Odorizante naturale pentru automobil. Odorizant sub formă de spray

Pentru acest lucru aveţi nevoie de un pulverizator, câteva picături din uleiul esenţial preferat, apă şi un pic de alcool. Amestecaţi trei părţi de apă cu o parte de alcool, peste care adăugaţi 10-20 de picături de ulei esenţial – sau o combinaţie de uleiuri esenţiale, după plac. Amestecaţi bine şi îmbuteliaţi în pulverizator. Apoi pulverizaţi ori de câte ori este necesar.

Odorizante naturale pentru automobil. Săculeţi cu lavandă sau alte plante aromatice

Levănţica degajă un miros plăcut şi foarte discret. Aveţi nevoie de câteva legături de levănţică uscată şi mărunţită şi un săculeţ din pânză sau orice alt material care lasă aerul să circule. Puneţi planta uscată în săculeţ, îl legaţi, apoi îl puteţi atârna de oglinda retrovizoare.

Puteţi amesteca levănţica şi cu alte plante, cum ar fi salvie, melisă, sulfină, păducel, busuioc, mentă. În general amestecul de astfel de plante medicinale, nu numai că miros plăcut, dar şi acţionează benefic asupra sistemului nervos. În plus este un bun repelent pentru insecte şi acarieni.

Plantele se usucă într-un loc lipsit de umezeală şi umbros, pe coli de hârtie albă, curată. Plantele sunt uscate când devin casante, adică când se sparg între degete cu un mic zgomot.

Odorizante naturale pentru automobil. Petale de trandafiri

Trandafirii înfloriţi şi parfumaţi pot, de asemenea, servi la împrospătarea şi înmiresmarea aerului. Culegeţi sau cumpăraţi diverse varietăţi de trandafiri, rupeţi-le petalele şi puneţi-le la uscat. Introduşi în săculeţi, îi puteţi atârna oriunde doriţi în maşină.

Odorizante naturale pentru automobil. Cojile de la citrice

Nu aruncaţi cojile de lămâi sau portocale atunci când le curăţaţi. Uscaţi-le, puneţi-le în săculeţi şi vă vor delecta cu parfumul lor în maşină.

Odorizante naturale pentru automobil. Odorizant sub formă de lichid

Pentru acest odorizant aveţi nevoie de bicarbonat de sodiu şi uleiuri esenţiale.

Turnaţi bicarbonat de sodiu într-un borcănel cu o formă interesantă, în care puneţi apoi câteva picături de ulei esenţial (între 8 şi 10 picături), în funcţie de cât de puternic vreţi să miroasă. Aroma va persista câteva luni, bicarbonatul de sodiu atrăgând mirosurile neplăcute, iar uleiul esenţial răspândind un miros plăcut în maşină. Dezavantajul este că trebuie avut grijă unde şi cum puneţi recipientul în maşină să nu se verse.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.