OMS: Ebola a ucis peste 1.550 de persoane şi ”continuă să accelereze”

Personal al organizaţiei Medici Fără Frontiere, în Conakry, încercând să conţină epidemia de Ebola. 28 iunie 2014
Personal al organizaţiei Medici Fără Frontiere, în Conakry, încercând să conţină epidemia de Ebola. 28 iunie 2014 (CELLOU BINANI/AFP/Getty Images)

Epidemia de ebola din Africa de Vest a ucis peste 1.552 de persoane din 3.069 cazuri confirmate şi ”continuă să accelereze”, a anunţat, joi, Organizaţia Mondială de Sănătate.

Cea mai puternică epidemie de ebola existentă, a cărui număr de victime însumează totalul victimelor din celelalte epidemii existente, a provocat o criză în Africa de Vest, determinând mai multe ţări să închidă graniţele pe uscat şi aeriene cu ţările afectate cel mai puternic – Liberia, Sierra Leone şi Guineea. De asemenea, mai multe servicii aeriene internaţionale au îngheţat temporar zborurile către şi dinspre zonele afectate.

În ultimele trei săptămâni, numărul persoanelor infectate cu ebola a înregistrat o creştere ”accelerată”, a apreciat OMS.

”Peste 40% din totalul numărului de cazuri au apărut în ultimele 21 de zile. Totuşi, majoritatea cazurilor sunt concentrate în numai câteva localităţi”, a anunţat OMS.

După ce a închis un centru de cercetare din Sierra Leone datorită unui muncitor sanitar infectat, OMS a anunţat că va lansa un nou plan strategic pentru combaterea epidemiei de febră hemoragică.

Un focar separat de ebola a apărut şi în centrul continentului african, la sute de kilometri depărtare de focarele existente, în Republica Democratică Congo.

Mai mult, tulpina virusului din Congo este diferită de cea care a afectat Guineea, Liberia, Sierra Leone, şi Nigeria. Până acum, OMS a raportat 13 decese dar a precizat că numărul cazurilor ar putea fi mai mare.

Una din cele mai mortale boli, ebola este transmisă prin contact cu lichidele corporale sau pe calea aerului, prin particulele minuscule de lichid. Până acum ebola a reuşit să ucidă cel puţin 120 de cadre medicale, aproape 10% din numărul total de victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe