OMS refuză să declare epidemia de virus Wuhan o pandemie

Liderul marxist al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ezită să spună lucrurilor pe nume
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus (PIERRE ALBOUY/AFP VIA GETTY IMAGES)

Răspândirea noului coronavirus nu a atins nivelul unei pandemii, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) chiar dacă numărul cazurilor şi deceselor a continuat să crească brusc în Iran, Coreea de Sud şi Italia.

„Creşterea bruscă” a cazurilor din aceste trei ţări este „profund îngrijorătoare”, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, reporterilor de la Geneva.

Dar Tedros a afirmat că experţii agenţiei au decis să nu catalogheze situaţia drept o „pandemie”. „Are acest virus potenţial pandemic? Absolut. Suntem acolo acum? Din evaluarea noastră, încă nu", a spus el. „Folosirea cuvântului pandemie acum nu se potriveşte cu faptele, dar cu siguranţă poate provoca frică”.

În loc de a declara pandemie, Tedros foloseşte sintagme mai puţin alarmante, spunând că există epidemii ale noului virus în multiple ţări.

OMS, o agenţie internaţională care sprijină ţările în încercarea de a combate virusul Wuhan şi agenţii patogeni în general, a declarat stare de urgenţă de sănătate publică de îngrijorare internaţională la sfârşitul lunii ianuarie, după ce, mai multe săptămâni, a stat în expectativă, deşi veştile din China erau extrem de îngrijorătoare.

Situaţia de urgenţă globală este definită drept „un eveniment extraordinar, care constituie un risc pentru sănătatea publică a altor state prin răspândirea pe plan mondial a bolii şi care poate necesita un răspuns internaţional coordonat”.

Potrivit centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor, o epidemie este „o creştere, adesea bruscă, a numărului cazurilor de boală peste ceea ce se aşteaptă în mod normal în acea populaţie din acea zonă.” O pandemie „se referă la o epidemie care s-a răspândit în mai multe ţări sau continente, afectând de obicei un număr mare de oameni”, definiţie în care s-ar încadra actuala evoluţia a virusului Wuhan.

Dr. Anthony Fauci, un înalt oficial la Institutele Naţionale de Sănătate din S.U.A., a declarat în cadrul unui interviu la CNN în weekend că o pandemie prezintă o transmisie constantă, susţinută de la persoană la persoană în diferite locuri din lume.

„Suntem la limita definiţiei”, a declarat acesta.

Luni, au existat 2.074 de cazuri de COVID-19 cauzate de noul virus în 28 de ţări din afara Chinei. Douăzeci şi trei de persoane au murit în afara Chinei din cauza bolii, un număr care a crescut rapid.

În plus faţă de creşterea cazurilor din Iran, Coreea de Sud şi Italia, mai multe ţări din Orientul Mijlociu au raportat cazuri luni. Multe cazuri au fost primele confirmate în aceste ţări.

„Decizia noastră despre folosirea cuvântului „pandemie” pentru a descrie o epidemie se bazează pe o evaluare continuă a răspândirii geografice a virusului, gravitatea bolii pe care o provoacă şi impactul pe care îl are asupra întregii societăţi”, a spus Tedros reporterilor la Geneva.

„Deocamdată nu asistăm la răspândirea globală necontenită a acestui coronavirus şi nu asistăm la o boală severă sau la moarte pe scară largă.

Naţiunile, grupurile şi oamenii ar trebui să se concentreze pe încercarea de a stăvili virusul, dar totuşi trebuie să se pregătească pentru posibilitatea unei pandemii, a adăugat el.

Dr. Mike Ryan, directorul programului de urgenţă al OMS, a declarat reporterilor că termenul pandemie se referă la credinţa că întreaga populaţie a lumii ar fi probabil expusă la noul virus, cu o porţiune infectată.

„Este mult mai uşor să spunem că va apărea o pandemie într-o situaţie de gripă. Ceea ce nu înţelegem încă la COVID-19 este dinamica de transmitere absolută", a spus el, citând cifrele Partidului Comunist Chinez - extrem de controversate în opinia experţillor - care susţin că numărul cazurilor din China este în scădere.

Conferinţa OMS a survenit după ce un studiu a estimat că două treimi din purtătorii virusului din China au fost nedetectati de ţările în care au călătorit.

Cercetătorii de la Imperial College London, care au analizat datele de zbor de la Wuhan, epicentrul virusului, au ajuns la concluzia că „unele ţări au detectat semnificativ mai puţine cazuri decât s-ar fi crezut, luând în considerare numărul pasagerilor care au sosit din Wuhan”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe