Directorul OMS cântă cu China. Washington Post ţine isonul. 250 de mii de persoane îi cer demisia

Dacă este uşor de înţeles că directorul OMS e pro-China, poziţia Washington Post te pune pe gânduri.
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Fabrice COFFRINI / AFP via Getty Images)

În mijlocul focarului de coronavirus Wuhan, au existat până acum o mulţime de controverse cu privire la modul în care a fost tratată epidemia de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Acest scepticism a generat cereri de demisie a directorului general al OMS, sub forma unei petiţii care are peste 200.000 de semnături.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ţinut săptămâna trecută o conferinţă de presă în care directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a lăudat China în mod repetat pentru efortul depus în controlarea epidemiei.

Mulţi utilizatori de social media au sesizat că declaraţiile directorului OMS sună exact ca linia Partidului Comunist Chinez, părând că îi pasă mai mult de economia chineză decât de adoptarea măsurilor care să stăvilească epidemia să nu se răspândească în afara Chinei.

Nu era prima oară când Tedros peria regimul comunist. Într-o conferinţă din 30 ianuarie, după ce, timp de două luni, China se ocupase cu arestarea celor care vorbeau despre epidemie online şi a jurnaliştilor care încercau să scrie ştiri despre flagel, Tedros afirma: "China a fost de la început complet hotărâtă să ofere transparenţă, atât intern cât şi extern şi a fost de acord să conlucreze cu celelalte ţări care au nevoie de sprijin".

La momentul acela piloţii multor linii aeriene refuzau să mai intre în avioane cu destinaţia China, iar regimul comunist chinez refuza deja de două săptămâni experţii americani care îşi ofereau serviciile şi expertiza pentru stăvilirea epidemiei.

A doua zi (vineri 31 ianuarie), la Geneva, OMS recomanda din nou "ţinerea graniţelor deschise" pentru a împiedica intrarea ilegală a persoanelor - încât verificarea acestora să devină imposibilă. În aceeaşi zi, The Lancet susţinea că apariţia epidemiilor este foarte probabilă din cauza purtătorilor asimptomatici.

OMS nu a fost singura organizaţie care a susţinut, în ciuda tuturor evidenţelor, că Beijing-ul gestionează bine focarul. La începutul săptămânii trecute, Washington Post era de aceeaşi părere.

"Liderul chinez Xi Jinping a apărat modul în care China a administrat epidemia de coronavirus ca fiind 'deschis, transparent, responsabil', conform unei declaraţii făcute marţi, într-o întâlnire cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, chiar în condiţiile în care primarul chinez al oraşului Wuhan, epicentrul focarului, şi-a cerut scuze pentru muşamalizarea informaţiilor”, a scris Washington Post.

Cu toată propaganda directorului OMS şi a trompetelor de la WaPo, realitatea este total diferită, lucru semnalat chiar de NY Times, care a publicat un articol în care sublinia că guvernul chinez a pus secretomania înaintea transparenţei.

O petiţie recent creată pe change.org a acumulat peste 200.000 de semnături cerând demisia lui Ghebreyesus.

Petiţia afirmă: "La 23 ianuarie 2020, Tedros Adhanom Ghebreyesus a refuzat să declare focarul de virus din China o urgenţă globală pentru sănătate. După cum ştim cu toţii, coronavirusul nu este tratabil în acest moment. Numărul persoanelor infectate şi al deceselor a crescut mai mult decât de zece ori (infectat de la 800 - la aproape 10.000) în numai 5 zile".

Muşamalizarea ar trebui să fie evidentă pentru oricine, chiar şi atunci când analizăm datele oficiale ale Chinei, asupra cărora jurnalişti, epidemiologi de marcă şi chiar revista The Lancet aruncă îndoieli serioase sau le ridiculizează complet.

Petiţia susţine, de asemenea: „O parte din ea este legată de minimizarea epidemiei de coronavirus de către Tedros Adhanom Ghebreyesus. Credem cu tărie că Tedros Adhanom Ghebreyesus nu este potrivit pentru postul de director general al OMS. Cerem demisia imediată a lui Tedros Adhanom Ghebreyesus”.

Reamintim, încă din 2017, Ghebreyesus a fost acuzat că a acoperit epidemii (de ebola, una dintre cele mai periculoase) - o poveste care a fost ridicată în atenţia publică şi de New York Times.

În cazul în care epidemia se va răspândi în Occident pe o scară asemănătoare cu cea din China - generând seria de probleme şi suferinţe aferente - victime, zeci de mii de îmbolnăviri, recesiune, falimente etc. rămâne de văzut dacă demisia este o măsură suficientă pentru directorul OMS, care se joacă literalmente cu sănătatea unui număr imens de persoane.

Iar dacă lui Tedros i se poate cere demisia, cu Washington Post, un ziar "american" cunoscut pentru conexiunile sale cu lumea din Langley, Virginia, lucrurile stau, bineînţeles, mult mai complicat.