Virusul Wuhan: China mai închide un oraş de 3,5 milioane locuitori. Controlul asupra epidemiei a eşuat

Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan
Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

China a închis oraşul Wenzhou, cu 3,5 milioane de locuitori, situat departe de epicentrul coronavirusului.

Wenzhou se află la mai mult de 680 km de Wuhan, unde a fost semnalată prima dată epidemia.

Distanţa apreciabilă de focarul iniţial al epidemiei reflectă incapacitatea regimului comunist chinez de a controla epidemia şi întăreşte concluziile unui studiu publicat de revista Lancet, care sublinia că stăvilirea epidemiei este puţin probabilă din cauza transmiterii virusului de către pacienţi asimptomatici.

Wenzhou a înregistrat 291 de cazuri de coronavirus confirmate oficial duminică, cel mai mare număr din China în afară de cel anunţat în Wuhan.

În cadrul restricţiilor implementate sâmbătă, doar o persoană per gospodărie are voie să plece de acasă la un moment dat, iar pieţele, centrele comerciale şi locurile de divertisment au fost închise.

Wenzhou este obişnuit cu un trafic considerabil, fiind un hub al producţiei şi comerţului chinez şi la nivel mondial. Impunerea carantinei în oraş va avea efecte dramatice suplimentare asupra economiei.

Din cele 26 de cazuri noi raportate la Wenzhou pe 2 februarie, 23 nu aveau legături cu Wuhan, iar 17 au avut contact direct cu alţi pacienţi confirmaţi că au coronavirus, potrivit datelor oficiale.

Întreprinderile din Wenzhou nu vor avea voie să-şi reia producţia până pe 18 februarie, iar şcolile din oraş vor fi închise până la 1 martie, una dintre cele mai lungi suspendări din ţară.

De asemenea, oraşul a oprit călătoriile feroviare inter-oraşe şi interjudeţene, serviciile de feribot şi unele autobuze. Totodată, restricţionează vehiculele private.