OMS: Stilurile noi de viaţă în Asia duc la riscuri grave pentru sănătate

Ţările din regiunea Asia - Pacific nu sunt printre cele cu risc crescut numai din cauza acumularii de poluanţi în sol, aer şi apă, ci şi datorită noilor stiluri de viaţă şi populaţiei care îmbătrâneşte rapid.
Peste tot în lume, oamenii încercă să combată obezitatea, care este cauzată de o serie de factori. (Raul Arboleda / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
24.10.2013

Ţările din regiunea Asia - Pacific nu sunt printre cele cu risc crescut numai din cauza acumulării de poluanţi în sol, aer şi apă, ci şi datorită noilor stiluri de viaţă şi populaţiei care îmbătrâneşte rapid. Aceste provocări umbresc succesele obţinute în lupta împotriva bolilor tradiţionale. Toate aceste aspecte vor fi discutate în această perioadă (21-25 octombrie), la întâlnirea reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din Pacificul de vest, care va avea loc în capitala filipineză, Manila.

Directorul Regional Shin Young–soo a subliniat modul în care noile boli care au apărut datorită schimbării dietei şi a lipsei activităţii fizice, reprezentând deja o povară grea pentru populaţie şi guverne.

Studii recente arată că 12% dintre adulţii chinezi au diabet zaharat, iar până la 50% din populaţie este în pericol serios de a-l dezvolta. Date de o importanţă deosebită, având în vedere că doar cu 20 de ani în urmă procentul de diabetici din China a fost estimat la 3-4 %.

Ceva mai bună e starea sud-coreenilor şi japonezilor (10 %), în timp ce Vietnamul se află printre ţările cele mai expuse riscului. Shin spune că: "Acum, asiaticii tind să aibă o incidenţă crescută a diabetului zaharat în comparaţie cu occidentalii" şi a cerut "o schimbare comportamentală care priveşte întreaga societate".

Chiar şi alte boli netransmisibile, cum ar fi hipertensiunea arterială şi colesterolul ridicat sunt în creştere, deşi acestea pot fi prevenite. Unele ţări din Pacific, de exemplu, au o incidenţă a diabetului de până la 40% , cu o obezitate care afectează 75-80% din populaţie.

O situaţie care, au alertat responsabilii de la OMS, "va aduce de-a lungul anilor costuri ridicate de îngrijire a sănătăţii, iar întreaga societate va pierde potenţialul productiv uman".

Printre subiectele puse în discuţie la Manila se mai află procesul de îmbătrânire a populaţiei- care obligă deja naţiuni precum China, Australia şi Japonia să pună la îndoială sustenabilitatea sistemelor de pensii şi de bunăstare - şi, de asemenea, incidenţa relativ mare a orbirii şi a răspândirii bolilor rezistente la medicamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor