Opoziţia boicotează alegerile din Azerbaidjan

Partidul azer de guvernământ a câştigat cu o majoritate absolută alegerile de duminică, consolidând puterea preşedintelui Ilham Aliyev. Dar observatorii internaţionali au refuzat să monitorizeze alegerile datorită restricţiilor impuse de autorităţi.
Preşedintele azer Ilham Aliyev.
Preşedintele azer Ilham Aliyev. (Captură Foto)

În Azerbaidjan au avut loc duminică alegeri parlamentare, dar observatorii internaţionali au stat deoparte în condiţiile în care partidele de opoziţie au declarat că alegerile sunt o farsă.

Partidul de guvernământ Yeni Azerbaidjan (Azerbaidjanul cel Nou) al preşedintelui azer Ilham Aliyev s-a declarat victorios în urma unui rezultat deloc surprinzător, ţinând cont de climatul politic din ţară.

“Conform estimărilor noastre, candidaţii Yeni Azerbaijan au fost aleşi ... Rezultatele exit poll-urilor ne fac să credem că Yeni Azerbaijan va deţine din nou o majoritate în noul Parlament”, a declarat reporterilor Ali Akhmedov, secretarul executiv al partidului.

Partidul a avut 71 din cele 125 de locuri în Parlamentul anterior. Parlamentul azer este ales la cinci ani.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a refuzat să monitorizeze alegerile după ce Azerbaidjanul a cerut ca organizaţia să reducă numărul de observatori aflaţi pe teren. Este pentru prima dată de la obţinerea independenţei Azerbaidjanului faţă de fosta Uniune Sovietică în 1991 când OSCE nu a monitorizat alegerile în această ţară.

Ali Kerimli, liderul Frontului Popular din Azerbaidjan, a declarat că partidul său nu va participa la alegeri deoarece “ţara nu dispune de mediul politic şi bază legală corespunzătoare pentru a desfăşura un vot democratic.”

Un alt partid de opoziţie, Musavat, s-a retras de asemenea din cursa parlamentară şi a anunţat acest lucru cu doar 4 zile înainte de alegeri, după ce doar 24 din cei 73 de candidaţi nominalizaţi de partidul de opoziţie au primit acceptul autorităţilor pentru a candida.

“Am cerut ca autorităţile să creeze condiţii democratice şi oportunităţi egale pentru toate forţele politice”, a declarat Arij Hajili, liderul partidului Musavat.

Autorităţile electorale azere au declarat că a fost prea târziu pentru a scoate partidul Musavat din scrutin, şi unii dintre candidaţii acestuia au rămas înscrişi în cursă în ciuda deciziei anunţate de conducerea partidului lor, conform Deutsche Welle.

Grupurile internaţionale pentru drepturile omului au acuzat autorităţile azere că au impus restricţii partidelor de opoziţie.

Dinastia familiei Aliyev

Ilham Aliyev a moştenit conducerea ţării după ce tatăl său, un fost general KGB, a murit în 2003 a tatălui său.

Grupurile pentru drepturile omului Human Rights Watch şi Amnesty Internaţional au criticat atacurile sistematice ale autorităţilor azere asupra opoziţiei înaintea alegerilor parlamentare de duminică.

“Cel puţin 20 de oameni se află în prezent în închisoare pentru că au criticat politicile guvernului”, a susţinut într-o declaraţie Amnesty Internaţional, al cărei sediu se află la Londra.

Aliyev şi-a asigurat cel de-a treilea mandat consecutiv în cadrul alegerilor din 2013, prelungind dominaţia familiei sale în naţiunea bogată în petrol din Marea Caspică.

Ţara predominant musulmană din Caucazul de Sud, cu o populaţie de 9,5 milioane de locuitori, se află situată între Iran şi Rusia şi este un exportator major de energie către ţările europene.

Şeful Comisiei Centrale Electorale azere, Mazahir Panahov, a declarat că agenţia nu a observat niciun fel de nereguli semnificative în timpul alegerilor de duminică. Toate exit poll-urile, desfăşurate de companii private locale şi străine, au indicat o victorie lejeră pentru partidul de guvernământ al lui Aliyev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe