Opoziţia taiwaneză: Întâlnirea lui Ma cu Xi Jinping, un pas înapoi pentru Taipei

Întâlnirea istorică dintre liderii Chinei şi Taiwanului a avut loc sâmbătă în Singapore. Opoziţia taiwaneză a declarat că evenimentul ar putea submina democraţia ţării. În plus, criticii l-au acuzat pe preşedintele Ma că a aranjat întâlnirea în secret pentru a mări şansele partidului său de a câştiga alegerile din luna ianuarie.
Preşedintele taiwanez Ma ying-jeou (st) şi omologul său chinez Xi Jinping înaintea întâlnirii lor de la hotelul Shangrila din Singapore, 7 noiembrie 2015.
Preşedintele taiwanez Ma ying-jeou (st) şi omologul său chinez Xi Jinping înaintea întâlnirii lor de la hotelul Shangrila din Singapore, 7 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Liderii Chinei continentale şi Taiwanului au avut o întrevedere în 7 noiembrie în Singapore, fiind pentru prima dată când şefii celor două state rivale s-au întâlnit personal de la începerea Războiului Civil chinez în 1946.

Timp de o oră, preşedintele taiwanez Ma Ying-jeou a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping despre relaţiile dintre cele două state. În contextul în care China nu recunoaşte oficial suveranitatea Taiwanului, în cadrul întâlnirii nu au fost prezente steaguri naţionale şi cei doi lideri au evitat să folosească titulatura oficială, limitându-se doar la “dnul Ma” şi “dnul Xi”.

Deşi nu au fost semnate acorduri concrete, evenimentul a ridicat temeri în rândul opoziţiei politice taiwaneze, care se teme că întâlnirea dintre Ma şi Xi, alături de alte contacte similare, vor permite Beijingului să obţină un control mai mare asupra insulei şi să submineze sistemul său liberal democrat.

Un purtător de cuvânt al regimului chinez şi-a exprimat dorinţa ca relaţiile de ambele părţi ale strâmtorii să continue să se dezvoltate “într-o manieră corectă”, adică, în viziunea acestuia, ar trebui să se îndrepte spre reunificarea cu China continentală.

Kuomintang-ul (Partidul Naţionalist Chinez aflat în prezent la conducerea Taiwanului) a controlat China înainte şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totuşi, Kuomintang-ul a fost forţat să se retragă de pe continent în 1949 după înfrângerea suferită în faţa forţelor comuniste în războiul civil chinez care a izbucnit în 1946, după eşuarea discuţiilor de pace dintre liderul comunist Mao Zedong şi liderul naţionalist Chiang Kai-shek.

“Ambele părţi trebuie să respecte valorile şi modul de viaţă al celuilalt”, a declarat Ma Ying-jeou reporterilor, lăudând în acelaşi timp relaţiile “paşnice şi stabile” cu China continentală, care s-au mai detensionat considerabil în anii 1980 şi anii 1990.

Xi Jinping a făcut o aluzie la obiectivul pe termen lung al regimului din Beijing de a anexa Taiwanul la China continentală, susţinând că “suntem o singură familie” şi “nicio forţă nu ne poate separa”. Cei doi lideri şi-au strâns mâinile timp de un minut înainte să intre la o discuţie cu uşile închise de aproximativ o oră.

Atât Partidul Comunist Chinez cât şi Kuomintang-ul pretind că sunt conducătorii legitimi ai Chinei şi, în acelaşi timp, Beijingul susţine că reunificarea celor două naţiuni va fi realizată şi pe calea armelor dacă este necesar. Dar în cele peste 6 decenii de separare politică şi culturală, un număr tot mai mare de taiwanezi şi-au manifestat dorinţa ca insula să îşi păstreze independenţa politică actuală.

În timpul întâlnirii celor doi lideri, câteva sute de oameni s-au adunat în faţa Ministerului pentru Probleme Economice din Taipei, afişând bannere pe care erau scrise mesaje de avertizare că Ma urmăreşte “să vândă Taiwanul”.

Lidera opoziţiei taiwaneze, Tsai Ing-wen consideră că întâlnirea Xi-Ma a fost o încercare de a limita dreptul Taiwanului la autodeterminare prin “impunerea unor precondiţii politice pe scena internaţională.”

Într-un comunicat de presă, Tsai a declarat că ea şi Partidul său Democrat Progresiv au sperat că preşedintele Ma va reprezenta Taiwanul în mod corect şi egal în faţa Chinei şi că va scoate în evidenţă dorinţa pentru independenţă a poporului taiwanez. “Niciunul dintre aceste aspecte nu a fost realizat”, a declarat Tsai.

“Am încredere în democraţia Taiwanului şi în poporul taiwanez”, a declarat Tsai. “Împreună cu poporul taiwanez, vom folosi democraţia pentru a repara pagubele provocate de întâlnirea Ma-Xi.”

Ma Ying-jeou, care este preşedinte al Taiwanului din 2008, se va retrage din funcţie în mai 2016. Cota sa de popularitate se menţine la doar 20%, în condiţiile în care anul trecut se afla la 9%.

La o conferinţă de presă din 5 noiembrie, preşedintele Ma a fost întrebat în legătură cu declaraţia sa anterioară în care promisese că nu se va întâlni cu liderii chinezi. El a răspuns că a acceptat întâlnirea de sâmbătă deoarece locul de desfăşurare al acesteia a fost Singapore şi nu China continentală.

După întâlnire, Ma a declarat că a discutat cu Xi despre ameninţările militare continue venite din partea regimului chinez împotriva Taiwanului. În cadrul unor exerciţii militare recente, armata chineză a părut că simulează un atac asupra biroului prezidenţial din Taipei.

În plus, Ma a discutat cu Xi despre dorinţa poporului taiwanez pentru o participare mai mare în societatea globală, în special în cazul organizaţiilor nonguvernamentale. China refuză să recunoască insula în alt mod decât ca o provincie separatistă şi presiunea din partea Beijingului ţine Taiwanul departe de ONU şi alte organizaţii internaţionale majore.

CCTV, televiziunea centrală chineză controlată de Partidul Comunist Chinez, a transmis întâlnirea în direct, dar a fost cenzurată: transmisiunea a inclus declaraţiile făcute de Xi Jinping, dar declaraţiile omologul său taiwanez au fost tăiate şi înlocuite cu un comentariu din partea postului de televiziune.