Orbi în greva foamei, în faţa unui Minister surd: "Acest stat nu este interesat să-şi apere banii!" (Video)

După trei zile de răbdat de foame, în ger, în faţa unui Minister al Muncii surd la durerile lor, grupul de orbi intrat în greva foamei anunţă că-şi va continua demersul la Bruxelles.
Nevăzători în greva foamei în faţa Ministerului Muncii, 27 ianuarie 2016.
Nevăzători în greva foamei în faţa Ministerului Muncii, 27 ianuarie 2016. (Florin Chirilă)
Se încarcă player-ul...

Aflaţi de trei zile în greva foamei în faţa Ministerului Muncii, cei şapte nevăzători, membri ai grupului de Iniţiativă pentru Reforme profunde în cadrul Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor din România, au încetat, începând de miercuri, protestul lângă clădirea Ministerului, până acum, surd la problemele lor. Protestatarii nu vor renunţă însă să îşi caute dreptatea şi anunţă o grevă a foamei în faţa Parlamentului European de la Bruxelles.

Reamintim că luni, şapte nevăzători au intrat în greva foamei, principalele lor nemulţumiri fiind legate de modul de funcţionare a Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor din România (ANR), instituţie care, potrivit greviştilor foamei, înghite cotizaţiile şi donaţiile a peste 60.000 de nevăzători, fără să facă în schimb nimic pentru aceştia. Protestatarii mai acuză că în România există mulţi falşi orbi care încasează pe nedrept indemnizaţii, că pensiile sunt discriminatorii, că sub 6% dintre ei au un loc de muncă şi că, practic, nu se face mai nimic pentru ei. Mai multe despre nemulţumirile nevăzătorilor, doleanţele lor şi poziţia Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor din România faţă de aspectele ridicate de protestatari puteţi citi aici

Nevăzătorii au ales să facă greva foamei în faţa Ministerului Muncii cu speranţa că instituţia va media o discuţie între ei şi ANR, lucru ce nu s-a întâmplat. Tot ceea ce au obţinut greviştii foamei în cele trei zile a fost o întrevedere cu un consilier al ministrului care le-ar fi dat răspunsuri cu totul dezamăgitoare.

În cerc. Cerc vicios

"Ultimul răspuns pe care l-am primit (de la Ministerul Muncii n.r.) - şi suntem total dezamăgiţi - este că au trimis doleanţele noastre spre rezolvare ANPD-ului (Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Dizabilităţi n.r.). Însă tocmai aici este problema, pentru că noi, orice demers am fi făcut împotriva Asociaţiei Nevăzătorilor din România, venea pe via Guvern, Ministerul Muncii, ANPD şi la Asociaţia Nevăzătorilor. Deci, în final, cererile noastre să fie rezolvate tocmai de cei ce ne nedreptăţesc!" a precizat George Bratu, unul dintre nevăzătorii aflaţi în greva foamei.

Potrivit protestatarilor, Ministerul Muncii avea nu doar obligaţia morală de a media o discuţie între ei şi ANR ci şi interes direct să rezolve situaţia.

"Este uluitor că acest stat nu este interesat să-şi apere banii!", a punctat nevăzătorul Valeriu Borşan, nemulţumit că Ministerul nu intervine, în condiţiile în care zeci de mii de falşi orbi încasează banii statului iar ANR a fost implicată într-un uriaş scandal vizândcursuri fictive pentru nevăzători.

Ameninţare şi intimidări

Întrebaţi dacă Asociaţia Nevăzătorilor a încercat să ia legătura cu ei pentru discuţii vizând soluţionarea problemelor reclamate, greviştii foamei au răspuns afirmativ: Da, ANR i-a contactat, dar nu pentru a iniţia un dialog ci pentru a-i ameninţa:

"Au încercat să spună şi chiar au spus sus şi tare că ei se dezic de greva foamei iniţiată de acest grup de nevăzători, ca şi când greva foamei ar fi un delict! Mai mult, ne-au trimis o scrisoare prin care ne spun că aducem prejudicii asociaţiei şi ne cer despăgubiri. Ne-au cerut câte 25.000 de ron la fiecare din acest grup de iniţiativă. Cel puţin la această din urmă pretenţie absurdă, Ministerul a spus că, într-adevăr, nu este deloc corect ca o asociaţie să recurgă la astfel de mizerii", au declarat protestatarii.

Potrivit acestora, conflictul cu ANR are la origine faptul că membrii grupului de iniţiativă au cerut o serie de reforme, practic, schimbarea statului, redactat în urmă cu zeci de ani. Aceştia ar mai fi cerut şi alegeri pentru adunarea generală, "idee considerată mortală'' de Asociaţie.

"Ideea a fost considerată mortală pentru actuala conducere pentru că asta ar însemna alegeri libere, directe, la care să participe toţi membrii asociaţiei şi pierderea privilegiilor pentru ei", a declarat Corneliu Gavriliu. Ulterior, "furturile şi abuzurile" din ANR au ascuţit acest conflict, a adăugat Cornel Gavriliu, venit tocmai de la Bacău pentru a protesta.

"În această situaţie ne-am gândit că cineva trebuie să medieze acest conflict şi cel mai bun mediator ar fi Ministerul Muncii, care dă bani acestei organizaţii. Şi dând bani este moral obligat să se uite ce se întâmplă înăuntru dacă nu cumva se duc banii aiurea", a mai precizat Gaviriliu.

Urmează greva foamei la Bruxelles

Cum autorizaţia de a picheta Ministerul Muncii expiră astăzi, nevăzătorii - care nu îşi mai fac nicio iluzie că vor găsi la instituţia cu pricina o rezolvare a problemelor lor- au anunţat că vor renunţa la protestul lor extrem, în frig, umătorul pas fiind greva foamei la Bruxelles.

''La Ministerul Muncii s-a văzut limpede că nu sunt interesaţi. La fel şi Asociaţia Nevăzătorilor, ar fi putut să vină aici şi să intre în dialog cu noi. Pasul următor pe care vrem să-l facem este o grevă a foamei în faţa parlamentului de la Bruxelles", a declarat George Bratu.

"Vom continua, vom găsi forme de protest, vom merge la Bruxelles, categoric nu vom lăsa acest lucru aşa", a adăugat şi Valeriu Borşan.