Pădure submarină preistorică descoperită în Marea Nordului


O porţiune din remarcabila padure submarină descoperită în Marea Nordului.
O porţiune din remarcabila padure submarină descoperită în Marea Nordului. (Captură Foto)

O echipă de scufundători a identificat în Marea Nordului rămăşiţele unei extraordinare păduri submarine de origine preistorică.

Dawn Watson, o pasionată scufundătoare în vârstă de patruzeci şi cinci de ani, a dat peste rămăşiţele unei păduri de acum 10.000 de ani, rămasă ascunsă până acum de ochii geologilor. Pădurea, formată din stejari, cu ramuri lungi de până la 8 metri, se află sub apă de la sfârşitul ultimei glaciaţiuni. Experţii sunt de părere că sedimentele care acopereau pădurea preistorică au fost îndepărtate de o furtună recentă.

Watson, care conduce proiectul Marine Conservation Society, a Seasearch în East Anglia, împreună cu partenerul Rob Spray, s-a declarat "absolut încântată" de descoperirea pe care a făcut-o la doar 300 de metri în larg de Cley next the Sea, Norfolk.

"Am găsit stejari întregi cu ramuri lungi de până la opt metri", a declarat Watson pentru Daily Mail. "Experţii cred că a fost scufundată la sfârşitul ultimei ere glaciare".

Cercetătorii explică faptul că sedimentele care acopereau pădurea antică au fost îndepărtate de o furtună recentă, astfel încât a permis scufundătorilor localizarea acesteia.

"La început, nu-mi venea să cred ceea ce vedeam", a declarat Watson. "Marea era foarte agitată în apropierea coastei, aşa că am decis să mă scufund mai departe în larg. După un timp, la aproximativ 300 de metri de coastă, am început să văd ceva asemănător cu lemnul. Când m-am apropiat am văzut trunchiuri întregi de copaci, cu ramuri pe partea de sus, care arătau ca şi cum ar fi fost doborâţi''.

Experţii sunt de părere că arborii identificaţi de Watson au făcut parte dintr-o mare pădure, întinsă pe mii de hectare, care ar fi ajuns până în Europa. În urma topirii calotelor polare de la sfârşitul ultimei ere glaciare, şi ca o consecinţă a creşterii nivelului mării cu aproximativ 120 de metri, pădurea preistorică a ajuns pe fundul mării. Arborii au format un recif natural, oferind un excelent adăpost pentru peşti viu coloraţi şi plante diverse.

Următorul pas va fi datarea cu carbon14, pentru a afla dacă estimările geologilor sunt corecte. "Avem în plan şi alte scufundări, astfel încât pădurea să poată fi topografiată pentru a avea o idee precisă despre dimensiunea sa", a declarat Rob Spray.

"Este extrem de interesant că aici se pot ascunde numeroase fosile de mamuţi şi alte creaturi marine", a mai adăugat Dawn Watson, care face scufundări în Marea Nordului de aproximativ 16 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură