Palate fascinante din lume: Palatul Charlottenburg din Berlin

Palatul  Charlottenburg, Berlin.
Palatul Charlottenburg, Berlin. (Robert Schlesinger/Archiv © dpa/www.berlin.de)

În lume există numeroase palate minunate, construcţii maiestuoase care şi-au lăsat amprenta asupra frumuseţii şi a culturii vremurilor din care provin. Denumirea de „palate” vine din latinul „Palatium”, iar Dealul Palatin sau Palatino reprezenta reşedinţa împăraţilor romani. Conform legendei, aici începe construirea Romei de către Romulus, primul ei rege, în prezent, Dealul Palatin fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Roma.

În Europa palatele erau reşedinţa regilor, a nobililor, a clerului dar şi a burgheziei îmbogăţite. Acestea se construiau şi decorau cu cel mai exigent simţ artistic, luxul având stilul artistic al fiecărei epoci. Măreţia palatelor, bogăţia şi somptuozitatea interioarelor, împreună cu marile şi minunatele grădini ce erau, şi au rămas, adevărate opere de artă, au făcut ca aceste ansambluri arhitecturale şi peisagistice să atragă de-a lungul timpului uimirea turiştilor care vin pentru a-şi umple sufletul şi inima cu imagini ce par desprinse din basme.

În continuare vă vom prezenta câteva dintre aceste palate, splendori ce depăşesc graniţele imaginaţiei, o lume de vis, care ne încântă şi ne uimeşte doar când o privim şi încercăm s-o înţelegem. Aici arta este nepieritoare, strălucind şi uimindu-ne atâta timp cât va fi întreţinută, protejată şi apreciată.

Palatul Charlottenburg din Berlin, Germania

Situat în vestul Berlinului, Palatul Charlottenburg reprezintă, în prezent, cel mai bun exemplu de pasiune şi aptitudini arhitecturale ale regilor prusaci. În 1695, Johann Arnold Nering a fost angajat să construiască o casă rurală pentru Sophie Charlotte, soţia electorului Frederick al III-lea. Nering moare, însă, fără să finalizeze lucrările, casa primind denumirea de „Lietzenburg” după numele districtului în care se afla.

Au urmat constructori şi arhitecţi ca Martin Grunberg, ce construieşte aripile laterale pentru a găzdui suita şi funcţionarii electorali, şi Johann Eosander Gothe, favoritul proprietarei. Acesta a adăugat elementul proeminent din centrul faţadei ce susţine cupola de 50 metri înălţime, şi a construit Orangeria la capătul vestic al palatului, între anii 1709-1712. Urmează, în timp, construcţia unui mic teatru şi a celei de-a doua săli de banchet. Palatul devine scena unor mari sărbători în familie.

Toată faţada palatului are o lungime de 505 metri. În timpul unui raid aerian, la 23 noiembrie 1943, întregul complex de clădiri este grav avariat. După cel de- Al Doilea Razboi Mondial, cu multe cheltuieli, palatul a fost reconstruit şi restaurat în interior si la exterior. După multă muncă palatul şi parcul imens şi fastuos îşi deschid porţile pentru marele public.

Pe lângă Apartamentele Istorice, Palatul Charlottenburg găzduieşte Muzeul de Preistorie, din care o mare parte din materiale au fost pierdute în timpul războiului, Galeria de Romantism din cadrul Noii Galerii Naţionale. Punctele de interes din parc sunt Pavilionul Schinkel, Mausoleul şi Ceainăria Belvedere.

Apartamentele Istorice au fost restaurate la forma şi decorul lor original cu tapiserii, damascuri de mătase, lambriuri, oglinzi şi picturi pe tavan.

Parcul Palatului Charlottenburg, unul din cele mai populare parcuri din Berlin, a fost amenajat în stil francez în anul 1697 de către Siméon Godeau, dar la începutul secolului al XIX-lea mare parte din el a fost remodelat în stil englezesc de către Peter Joseph Lenné. După război, parcul este restaurat în forma sa iniţială barocă.

Lânga lac se află micul pod de fier construit în anul 1800. Găsim, de asemenea, în parc un obelisc din marmură, proiectat de iugoslavul Braco Dimitrijevic în 1979.

Datorită frumuseţii sale deosebite, Palatul Charlottenburg merită să fie văzut şi admirat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.