Papa adresează tuturor catolicilor o scrisoare cu privire la scandalurile legate de abuzurile sexuale

Papa Francisc.
Papa Francisc. (Vincenzio Pinto/AFP/Getty Images)

Papa Francisc a scris o scrisoare celor 1,2 miliarde de catolici din lume cu privire la scandalurile care implică abuzuri sexuale comise de preoţi împotriva minorilor şi care au zguduit Biserica Catolică, potrivit Euronews.

Adresată “oamenilor lui Dumnezeu”, scrisoarea susţine că se vor depune toate eforturile pentru a preveni comiterea şi muşamalizarea abuzurilor.

De asemenea, Papa s-a referit la un recent raport al unui Mare Juriu din statul american Pennsylvania. El a afirmat că, în timp ce majoritatea cazurilor expuse în raport “aparţin trecutului”, este clar faptul că abuzurile “au fost mult timp ignorate, au fost ascunse sau nu s-a vorbit despre ele”.

Un oficial al Vaticanului a precizat că este pentru prima dată când un papă le scrie tuturor credincioşilor – scrisorile trecute privind aceste scandaluri au fost adresate episcopilor şi credincioşilor doar din anumite ţări.

Papa Francisc a recunoscut “cu ruşine şi regret” eşecul Bisericii Catolice de a acţiona în privinţa abuzurilor sexuale comise de-a lungul multor decenii de preoţi împotriva minorilor, scriind “nu am manifestat nicio grijă pentru cei micuţi; i-am abandonat”.

“Conştientizez încă o dată suferinţa îndurată de numeroşi minori din cauza abuzurilor sexuale, din cauza abuzului de putere şi a abuzului de conştiinţă comis de un număr semnificativ de preoţi şi persoane cu responsabilitate”, a mai scris Papa Francisc.