Parlamentul ucrainean ia măsuri drastice împotriva celor care se sustrag de la încorporare

Soldaţi ucraineni (Genya Savilov/AFP via Getty Images)
Redacţia
10.05.2024

Parlamentul ucrainean a votat joi pentru măsuri drastice împotriva celor care se sustrag de la încorporare, în contextul în care Ucraina se confruntă cu o lipsă gravă de soldaţi disponibili să lupte într-un război care durează de peste doi ani după lansarea invaziei ruse.

Potrivit Reuters, proiectul de lege este susţinut de majoritatea parlamentarilor, dar nu a fost încă promulgat de preşedintele Volodimir Zelenski. Acesta include creşterea amenzilor pentru oricine este prins că încearcă să evite chemarea la datorie şi permite autorităţilor să reţină timp de până la trei zile persoanele care se sustrag de la recrutare.

Propunerea legislativă intervine în aceeaşi săptămână în care parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care se permite unor condamnaţi să se înroleze în armată şi cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi de mobilizare, care reduce vârsta minimă pentru noii recruţi.

Aceste măsuri reflectă îngrijorarea tot mai mare a Kievului şi a aliaţilor săi cu privire la supremaţia Rusiei pe câmpul de luptă.

Armata Moscovei, mult mai mare şi mai bine echipată, înregistrează câştiguri mici, dar constante, în est, iar Ucraina este disperată să refacă stocurile de arme şi muniţie, precum şi numărul de soldaţi la care poate apela.

Irina Gheraşcenko, deputat din partea partidului Solidaritatea Europeană, a declarat că amenzile pentru eschivarea de la încorporare vor fi majorate la 8.500 de grivne (203 EUR), faţă de 510 grivne (12 EUR) anterior.

Pedeapsa maximă pentru cei care încalcă în mod repetat regulile de mobilizare va fi majorată la peste 4820 EURO, a adăugat ea. Salariul mediu lunar în Ucraina este de aproximativ 520 EUR.

Noua lege de mobilizare, pe care Zelenski a semnat-o, va impune tuturor bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani să îşi actualizeze datele personale la centrele de recrutare militară, în încercarea de a obţine o evaluare mai exactă a resurselor disponibile.

De asemenea, guvernul a redus vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani. Nu există o recrutare pentru femei, care pot servi voluntar.

Analiştii militari au declarat că Ucraina are nevoie de sute de mii de soldaţi în plus în acest an pentru a putea ţine în frâu forţele Moscovei.

Maxim Jorin, adjunct al şefului Brigăzii a treia de asalt, a declarat că "situaţia de pe front a fost acum cu adevărat aproape cea mai gravă de la începutul războiului la scară largă".

"Am pierdut mult timp, am tras de timp cu mobilizarea, iar inamicul se pregătea pentru o nouă etapă de avansare a trupelor", a mai declarat el pe Telegram.

Un total de 256 de deputaţi au votat pentru aceste măsuri în sesiunea închisă a parlamentului cu 450 de locuri, a declarat guvernul. Nu au existat detalii cu privire la câţi s-au abţinut sau au votat împotrivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor