PAS: Guvernul R. Moldova refuză să susţină ramura turismului intern

Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova (facebook.com/PAS)
Tatiana Chiriac
21.12.2020

Guvernul de la Chişinău a emis aviz negativ iniţiativei PAS de a susţine ramura turismului, care a ajuns în prag de faliment în perioada pandemiei, a anunţat luni, în cadrul unui briefing de presă, deputatul PAS Petru Frunze.

Proiectul de lege înregistrat de PAS şi elaborat după practica din România, prevede ca angajatorii, atât din domeniul public, cât şi privat, să ofere angajaţilor, o dată pe an, un voucher de vacanţă în valoarea unui salariu mediu pe economie, pentru achitarea serviciilor turistice doar în structurile de primire turistică de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Atunci când un agent economic are venituri şi aceşti bani stau pe contul bancar, care este avantajul pentru stat atunci când aceşti bani nu sunt valorificaţi, nu sunt în circuitul economic?

Oferirea voucherelor de vacanţă introduce imediat aceşti bani în circuitul economic, fiindcă agenţii economici vor angaja oameni care vor achita impozite, apoi impozite din activitatea altor agenţi economici, cum ar fi transportatori etc.”, a declarat Petru Frunze.

În opinia autorilor, neadoptarea acestui proiect de lege va duce la scăderea circulaţiei turistice în Republica Moldova, la creşterea ratei şomajului, la închiderea activităţilor economice în domeniul prestării serviciilor turistice.

Deputatul Petru Frunze şi-a mai exprimat încrederea că deputaţii vor reveni la această iniţiativă şi a îndemnat majoritatea parlamentară să susţină proiectul de lege, care ar putea salva domeniul horeca, cea mai afectată ramură a economiei din Republica Moldova în timpul pandemiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor