PAS şi Platforma DA: Guvernul de la Bucureşti se plasează de partea "oligarhului uzurpator"

Toate forţele politice din România să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor prin susţinerea standardelor europene în R. Moldova şi nu a „regimului Plahotniuc”, solicită PAS şi Platforma DA.
Maia Sandu şi Andrei Năstase
Maia Sandu şi Andrei Năstase (facebook.com/PAS)

După blocarea de către România şi Ungaria a discutării unui raport critic la adresa situaţiei politice din R. Moldova, care urma sa fie adoptat de către miniştrii de Externe ai UE în reuniunea din 10 decembrie, liderii opoziţiei extraparlamentare de la Chişinău Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma DA au declarat că Guvernul de la Bucureşti, „flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele anti-democratice de la Chişinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetăţenilor – o încununare tristă a anului centenar.”

„Ne întrebăm cum sprijinirea unei guvernări care se comportă tot mai mult ca regimul de la Kremlin serveşte intereselor României? Se pare că interesele clientelare dintre Dragnea şi Plahotniuc au întâietate. Facem apel la toate forţele politice din România să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor prin susţinerea autentică a valorilor şi standardelor europene în Republica Moldova!”, se arată în declaraţia de presă comună publicată marţi, 11 decembrie, de liderii politici Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Semnatarii declaraţiei mai susţin că devine deja legitate faptul că, ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internaţională pentru fărădelegile şi hoţiile din R. Moldova, „regimul Plahotniuc” poate conta pe sprijinul necondiţionat al lui Liviu Dragnea şi Victor Orban.

Proiectul Concluziilor Consiliului Afaceri Externe al UE exprima îngrijorare cu privire la “numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni şi intimidări” în adresa opoziţiei, a presei libere şi a societăţii civile, cere autorităţilor din Republica Moldova să asigure tuturor candidaţilor acces la mass-media şi şanse egale de a participa la alegeri. De asemenea, proiectul de text cere Chişinăului să asigure existenţa “unui număr corespunzător de secţii de votare” atât în ţară, cât şi în străinătate.