Pavel Filip: Moldova va primi 21,5 mln dolari din creditul de 179 mln oferit de FMI

După prima tranşă de 24,1 mln dolari, Republica Moldova urmează să mai primească încă 21,5 mln dolari din creditul de 179 mln dolari oferiţi de Fondul Monetar Internaţional.
Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova
Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova (captură foto)

Aşa cum s-a obişnuit, Partidul Democrat, în fiecare săptămână susţine câte un briefing de presă. În urma şedinţei de partid, de marţi 2 mai, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari a anunţat că Partidul Democrat susţine în continuare ideea votului uninominal, iar propunerea făcută de socialişti, de trecere la sistemul mixt de vot, nu este acceptată pe moment, din simplul motiv că ar veni în contradicţie cu interesele şi doleanţele cetăţenilor Republicii Moldova.

„Sistemul uninominal propus şi promovat de PD versus sistemul mixt propus de PSRM. Considerăm că ei l-au înaintat pentru a ne opri pe noi din eforturile pe care le depunem pentru a promova sistemul uninominal. Considerăm că mai mult este o mişcare politică care vine să denatureze, de fapt, intenţia noastră. (...) PD va promova în continuare sistemul votului uninominal”, a afirmat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Un alt subiect prezentat în cadrul briefing-ului de marţi, a fost raportul Fondului Monetar Internaţional pentru Republica Moldova privind noua tranşă de 21,5 mln dolari din creditul de 179 de milioane de dolari care ar urma sa ajungă la cetăţeni.

„Republica Moldova a primit prima tranşă în noiembrie 2016, de 24,1 mln dolari. Am primit un prim transfer din a doua tranşă de 6 mln dolari, pe 9 mai urmează să vină şi altă tranşă de 7 mln dolari, aşa că relaţiile noastre sunt bune cu FMI”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip, potrivit privesc.eu.

În raportul prezentat de experţii FMI se arată că „eforturile depuse au contribuit la consolidarea stabilităţii financiare şi s-a înregistrat o relansare a creşterii economice. În 2017 se prognozează o creştere economică de 4,5 la sută, deci mai mare decât s-a prognozat anterior”. La rândul său, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, lăudându-se cu „încă un PAS înainte al guvernării. Face guvernarea reforme? Îşi respectă autorităţile angajamentele faţă de partenerii externi? Fac instituţiile progrese? Va fi creştere economică?”.

În replică, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a scris pe pagina sa de socializare că, întrebându-se retoric „oare de ce o creştere economică de 4,5% duce la 4,5% încredere din partea populaţiei (şi aceea obţinută prin manipulare)? Din cauza umbrelelor anti-glonţ nu vedeţi mizeria, sărăcia, durerea celor pe care-i conduceţi. Vă e frică să coborâţi la oameni să-i priviţi în ochi”.

Printre subiectele prezentate de PD se numără şi cel al sistemului de tichete de masă. Potrivit şefului legislativului, acest proiect de lege este gata să fie promovat în Parlament. „În această săptămână vom trece deja la dezbateri pe marginea acestui subiect aşa încât să reuşim să promovăm o lege bună, să avem şi noi în RM sistemul tichetelor de masă. Iniţial sistemul tichetelor de masă va funcţiona în domeniul privat, nu şi în cel bugetar, deoarece sunt necesare cheltuieli care anul acesta nu sunt prevăzute, dar vom lucra împreună cu Guvernul pentru a vedea care sunt posibilităţile pentru anul viitor”, a specificat Candu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe