Paza de coastă elenă trage focuri de armă asupra unei fregate turceşti. Ankara protestează

Paza de coastă a Greciei a tras focuri de armă asupra unei fregate turceşti în apropierea insulei elene Rhodos, declanşând un protest din partea Ankarei. Poliţia elenă susţine că a acţionat pe baza unui apel anonim că nava turcă ar fi transportat droguri.
Nava comercială turcă ACT  în Marea Egee, provincia vestica turcă Mugla.
Nava comercială turcă ACT  în Marea Egee, provincia vestica turcă Mugla. (Anadolu Agency/Getty Images)

Ministerul turc de Externe a condamnat luni Grecia pentru că a tras asupra fregatei sale, deşi nu au fost înregistrate victime. Căpitanul turc Haluk Sami Kalkavan a declarat pentru CNN Turcia că cel puţin 16 găuri de gloanţe au putut fi observate în carena fregatei.

Fregata M/V ACT a părăsit portul sudic turcesc Iskenderun, în apropierea frontierei siriene, şi se îndrepta spre Golful Izmit unde, conform pazei de coastă elene, a pătruns în apele teritoriale ale Greciei, la nord-est de insula Rhodos.

“Au fost trase focuri de avertizare, dar nava nu şi-a schimbat cursul”, a precizat paza de coastă elenă.

Căpitanul Kalkavan a declarat mass mediei turceşti că a refuzat să se supună ordinului grecilor de a andoca în portul Rhodos pentru o inspecţie. Portul se află la 24 km de coasta turcă.

Agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu a precizat că două ambarcaţiuni de coastă turceşti şi o navă de atac au fost trimise în zonă, iar fregata a fost însoţită înapoi în apele turceşti.

Căpitanul turc a adăugat că nu a existat niciun risc ca apa să pătrundă în interiorul navei prin găurile provocate de gloanţe.

Ministerul turc de Externe a descris fregata ca fiind o navă comercială neînarmată, adăugând că deschiderea focului nu a fost justificată.