Pe fondul protestelor continue din Kiev, Ucraina preia astăzi preşedinţia CSI

Gina Zaragiu
01.01.2014

alte articole

Manifestant din Kiev în faţa steagului UE. 13 decembrie 2013.
Manifestant din Kiev în faţa steagului UE. 13 decembrie 2013. (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
01.01.2014

Ucraina preia astăzi preşedinţia rotativă a Comunităţii Statelor Independente (CSI), tocmai pe fondul protestelor continue din Kiev împotriva ancorării ţării în sfera de influenţă a Moscovei. Alianţa Statelor Independente este formată din 11 dintre cele 15 foste republici ale Uniunii Sovietice, excepţie făcând cele trei ţări baltice: Estonia, Letonia şi Lituania, precum şi Georgia.

În decembrie 1993, Georgia s-a alăturat CSI, în urma unui război civil în care trupele ruseşti au intervenit de partea guvernului lui Şevardnadze. În urma evenimentelor din august 2008, când trupele ruseşti au intervenit din nou în Georgia, pentru susţinerea regimurilor separatiste sud-osetine şi abhaze, pe data de 14 august 2008, parlamentul georgian a votat în unanimitate retragerea Georgiei din CSI.

CSI, împreună cu China şi SUA deţin 80% din rezervele de cărbuni ale planetei. CSI se înscrie între cele mai mari producătoare de cărbuni din lume, deţinând, totodată, între 30% şi 60% din rezervele mondiale, dintre care 90% sunt localizate în partea asiatică.

Cu toate că face parte din CSI, Ucraina, alături de Georgia, Azerbaidjan şi Moldova, au fondat GUAM în 1997, organizaţie care încearcă să împiedice influenţa rusească în fostele republici sovietice.

Reamintim că protestele din Kiev au fost declanşate de refuzul preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în timpul summitului de la Vilnius, şi deturnarea ţării pe traseu către Rusia şi, implicit, către Uniunea Vamală promovată de fosta ţară ex-sovietică. La doar câteva ore după ce preşedintele Viktor Ianukovici a promis înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe că nu va recurge la violenţă, mii de poliţişti de intervenţie au atacat coordonat baricadele din Kiev, pornind o represiune hotărâtă şi neaşteptată împotriva protestatarilor care ocupau centrul capitalei Ucrainei.

Încă de la începutul manifestaţiilor, violenţele din Ucraina au alarmat mai multe comunităţi internaţionale. Uniunea Europeană a cerut stoparea violenţelor împotriva manifestanţilor pro-europeni. ”Actele de intimidare şi violenţele împotriva activiştilor proeuropeni trebuie să înceteze imediat”, a declarat Linas Linkevicius, ministrul de Externe din Lituania, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene

De asemenea, SUA şi-a manifestat săptămâna trecută ”preocuparea puternică faţă de multiplicarea cazurilor de violenţă şi a intimidării militanţilor şi jurnaliştilor” care au participat la manifestaţiile de pe străzile din Ucraina în ultimele săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor