Pentagonul cere Rusiei să nu bombardeze militanţii susţinuţi de SUA în Siria

Pentagonul a cerut Rusiei să nu mai atace militanţii susţinuţi de SUA în sudul Siriei, potrivit unui purtător de cuvânt al instituţiei militare americane.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016. (Captură Foto)

Oficialii armatei americane “şi-au exprimat de mult timp temerile în legătură cu atacurile îndreptate împotriva coaliţiei susţinute de forţele anti-ISIL la garnizoana At-Tanaf, care include forţe ce participă la acordul de încetare a ostilităţilor din Siria”, a declarat sâmbătă secretarul pentru presă al Pentagonului, Peter Cook, după discuţiile cu oficialii militari ruşi printr-o legătură video.

El a adăugat că oficialii americani au “subliniat faptul că acele temeri vor fi adresate în discuţiile diplomatice ce au loc pentru încetarea ostilităţilor”.

Pentagonul a susţinut că forţele ruseşti din Al-Tanaf, din sudul Siriei, au vizat o întâlnire a militanţilor susţinuţi de SUA, care coordonau lupta desfăşurată în Siria şi Irak împotriva grupului terorist Statul Islamic (numele sub care mai este cunoscut ISIL).

Oficialii armatei americane au declarat că militanţii vizaţi aparţineau Noii Armate Siriene, care a fost pregătită de SUA şi Marea Britanie. Ei au adăugat că luptătorii tribali irakieni au fost de asemenea atacaţi de forţele ruseşti.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale nu au desfăşurat niciun fel de lovituri împotriva forţelor militante incluse în acordul de încetare a ostilităţilor.

“În ceea ce priveşte siguranţa, oficialii departamentali au declarat că atacurile ruseşti continue în Al-Tanaf – chiar şi după ce SUA a încercat să informeze forţele ruse, prin canalele corespunzătoare, despre sprijinul aerian continuu al coaliţiei pentru forţele anti-ISIL – au generat temeri privind securitatea în rândul forţelor SUA şi ale coaliţiei”, a susţinut Cook.