Zeci de diplomaţi americani cer ca armata să lupte împotriva regimului sirian

Numeroşi diplomaţi americani au criticat politica preşedintelui Barack Obama în Siria. Conform rapoartelor media, aceşti oficiali doresc ca armata SUA să desfăşoare lovituri împotriva trupelor regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Rezidenţii inspectează pagubele provocate de loviturile aeriene desfăşurate de forţele guvernamentale siriene în cartierul Al-Shaar deţinut de rebeli în oraşul sirian Alep, 4 februarie 2016.
Rezidenţii inspectează pagubele provocate de loviturile aeriene desfăşurate de forţele guvernamentale siriene în cartierul Al-Shaar deţinut de rebeli în oraşul sirian Alep, 4 februarie 2016. (Captură Foto)

Zeci de angajaţi ai Departamentului de Stat american au semnat un document intern prin care cer o acţiune militară americană în Siria cu scopul de a presa guvernul ţării să accepte un acord de încetare a ostilităţilor şi să se implice în discuţiile pentru pace.

Oficialii afirmă că documentul confidenţial este susţinut de peste 50 de angajaţi de nivel mediu din Departamentul de Stat care sunt la curent cu politica americană din Siria încă de la izbucnirea conflictului sirian în urmă cu 5 ani. Potrivit rapoartelor, majoritatea semnatarilor sunt diplomaţi de carieră de nivel mediu, deşi acest lucru nu este larg recunoscut pe plan internaţional.

Poziţia lor este opusă celei a administraţiei Obama, care a furnizat o oarecare asistenţă luptătorilor anti-Assad din Siria, limitând intervenţia armată împotriva grupului Statul Islamic sau a Frontului al-Nusra, o filială în Siria a grupului Al-Qaeda. Totuşi, faptul că peste 50 de angajaţi ai Departamentului de Stat susţin documentul intern reprezintă probabil o dinamică fără precedent.

Scurgere către New York Times

Potrivit ziarului New York Times, care împreună cu Wall Street Journal a raportat că a văzut o copie a acelui memoriu, diplomaţii în cauză au cerut ca armata americană să vizeze în mod direct regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Raţionamentul moral pentru luarea măsurilor de a se pune capăt deceselor şi suferinţelor în Siria după cinci ani de război brutal este evident şi incontestabil”, conform documentului, citat de ziarul New York Times. “Status quo-ul din Siria va continua să prezinte provocări umanitare, diplomatice şi de natură teroristă tot mai cumplite, dacă nu dezastruoase”.

Ziarul New York Times a mai relatat că documentul a făcut apel la “o utilizare logică a armelor ce pot fi acţionate de la distanţă şi a armelor aeriene”, referindu-se la orice armă: de la rachete de croazieră şi drone până la lovituri aeriene directe din partea forţelor americane.

John Kerry, nicio reacţie

Purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat, John Kirby, a declarat că informaţiile sunt analizate.

“Suntem conştienţi de existenţa unei cablograme a unui canal din opoziţie, ce a fost scrisă de un grup de angajaţi ai Departamentului de Stat privind situaţia din Siria”, a declarat el la o conferinţă de presă. Aşa numitul “canal al opoziţiei”, creat în timpul Războiului din Vietnam, permite diplomaţilor care nu sunt de acord cu linia politicii oficiale să îşi prezinte opiniile către personalul de rang înalt – de regulă într-o manieră privată – fără să le fie frică de posibilitatea unor consecinţe.

Kirby a adăugat că John Kerry “valorifica şi respectă” acest mecanism, dar a subliniat că secretarul de stat nu se va implica în evaluarea acestei plângeri particulare.

Războiul din Siria a provocat moartea a peste 400.000 de oameni până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe