Rusia anunţă o nouă încetare a focului în Alep pentru 48 de ore

Rusia a anunţat un nou acord de încetare a focului în oraşul sirian Alep cuprins de lupte. Anunţul a avut loc în aceeaşi zi în care un grup pentru drepturile omului a criticat ONU pentru favorizarea guvernului sirian.
Oraşul sirian Alep.
Oraşul sirian Alep. (Captură Foto)

Ministerul rus al Apărării a anunţat decizia miercuri, la scurt timp după ce noi lupte au izbucnit în afara oraşului Alep, amintind de fragilitatea acordurilor anterioare de încetare a focului.

“La iniţiativa Rusiei, a fost introdus un ‘regim de linişte’ în Alep timp de 48 de ore, începând cu 16 iunie, ora 00:01 (2100 GMT miercuri), cu scopul de a reduce violenţele armate şi de a stabiliza situaţia”, a susţinut ministerul rus. Declaraţia acestuia, totuşi, nu a menţionat dacă Rusia a discutat acest acord de încetare a focului cu alte ţări sau grupuri ce operează în Siria.

Declaraţia ministerului rus a fost publicată după ce secretarul de stat american John Kerry a cerut Rusiei şi forţelor guvernamentale siriene să respecte un acord de încetare a focului semnat în luna februarie, dar care a fost încălcat în repetate rânduri de toate taberele. Departamentul de Stat american a confirmat agenţiei germane de ştiri DPA că Rusia a anunţat încetarea focului.

Negocierile menite să pună capăt războiului de cinci ani din Siria au şovăit recent după ce reprezentanţii taberelor conflictuale au căzut de acord să se întâlnească în Geneva în luna mai, însă discuţiile au fost suspendate după ce reprezentanţii rebelilor susţinuţi de SUA s-au retras din negocieri.

“Cele trei runde de discuţii au eşuat din cauza încăpăţânării regimului, a bombardamentelor şi agresiunilor sale continue împotriva poporului sirian”, a declarat un membru al grupului rebel Jaish al-Islam într-un comentariu postat luna trecută pe Twitter.

Tensiunile continue dintre Washington, care susţine grupuri precum Jaish al-Islam, şi Moscova, care susţine guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, au creat incertitudini în ceea ce priveşte încheierea unui acord de pace în Siria.

După o întâlnire cu omologul său iranian Javad Zarif în Berlin, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a făcut apel miercuri la noi eforturi în vederea aplicării acordului de încetare a focului. La rândul său, Zarif a declarat că este nevoie de o soluţie politică la războiul sirian.

Tot miercuri, un grup din Beirut pentru drepturile omului a criticat ONU pentru favorizarea guvernului sirian în ceea ce priveşte furnizarea de ajutoare umanitare.

Grupul Syria Campaign a declarat că ONU “a permis guvernului sirian să direcţioneze ajutoarele din Damasc aproape exclusiv în teritoriile sale”. Ca o consecinţă, sutele de mii de sirieni care au nevoie de ajutoare în teritoriile bombardate de forţele lui Assad rămân fără ajutoare.

Ca răspuns, ONU a declarat că aceste critici “discreditează munca depusă de lucrătorii umanitari naţionali şi internaţionali”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe