Pentagonul vrea să vândă Irakului tehnologie militară în valoare de un miliard de dolari

Ultimul convoi cu trupe americane, format din circa 100 de vehicule blindate, care a părăsit Irakul în noaptea de sâmbătă spre duminică a ajuns în Camp Virginia, Kuwait, 18 dec 2011.
Ultimul convoi cu trupe americane, format din circa 100 de vehicule blindate, care a părăsit Irakul în noaptea de sâmbătă spre duminică a ajuns în Camp Virginia, Kuwait, 18 dec 2011. (Mario Tama / Getty Images)

Pentagonul a preconizat, marţi, că Statele Unite va vinde Irakului tehnologie militară în valoare de un miliard de dolari, ce va include avioane militare şi vehicule blindate, a notat Mediafax.

Acordul dintre Washington şi Bagdad va include 24 de avioane Texan II, un avion fabricat de către Beechcraft folosit la transportarea bombelor teleghidate.

Momentan, Pentagonul aşteaptă aprobarea Legislativului de la Washington pentru a încheia contractul pentru echipamentul militar.

Statele Unite va furniza Irakului specialişti şi ingineri care se vor ocupa de pregătirea soldaţilor şi echipamentului irakian.

"Vânzarea propusă a acestor aparate, echipamente şi servicii va consolida capacitatea forţelor irakiene de a-şi susţine eforturile vizând revenirea la stabilitate în Irak şi împiedicarea propagării tulburărilor la ţări vecine”, a afirmat Pentagonul.

Pentagonul a demarat mai multe eforturi menite să pregătească forţele armate irakiene împotriva teroriştilor Al-Qaeda, ale căror atacuri împotriva autorităţilor de la Bagdad devin tot mai frecvente.

Producătorul american Lockheed Martin a anunţat, pe 7 mai, că va furniza Forţelor Aeriene Irakiene 36 de avioane F-16 până la finalul lunii iulie.

Acordul propus de Pentagon mai include 200 de vehicule blindate de tip Humvee, care „vor ajuta Irakul să-şi apere infrastructurile petroliere de atacuri teroriste”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe