Pentru Moldova viitorul este sumbru dacă Ucraina va continua extinderea Complexului Hidroenergetic Nistru

Râul Nistru pe teritoriul R. Moldova
Râul Nistru pe teritoriul R. Moldova (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
05.11.2021

Complexul Hidroenergetic Nistru are deja un impact devastator asupra debitului, calităţii apei şi diversităţii biologice a fluviului Nistru – principala sursă de apă potabilă pentru aproape opt milioane de oameni din Ucraina şi Moldova, arată studii menţionate într-o investigaţie a portalului anticorupţie.md.

Cu toate acestea, Kievul intenţionează să continue extinderea complexului, căutând să-şi asigure independenţa energetică, afirmă autorul investigaţiei, citând experţi care consideră că viitorul este sumbru pentru Moldova dacă proiectul va continua să meargă conform planului.

Pentru Republica Moldova, care se află în aval de Nistru, beneficiile centralei hidroelectrice şi ale celorlalte construcţii ale Complexului Hidroenergetic Nistrean sunt altele, iar acţiunile guvernului ucrainean faţă de acest proiect-cheie energetic naţional sunt secrete, netransparente şi uneori înşelătoare.

„Partea moldovenească a primit deja de la Ukrhydroenergo regulile de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean, cu şapte generatoare la Centrala Hidroelectrică de Acumulare prin Pompare Nistreană… În consecinţă, desecarea Nistrului va continua. Aceasta înseamnă că Moldova va rămâne fără sursă de apă potabilă. După părerea mea, aceasta este o crimă”, a declarat Elena Zubcov, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi al negocierilor bilaterale moldo-ucrainene.

Importanţa Nistrului pentru Moldova este inestimabilă. Aproximativ 437 de kilometri din lungimea totală a fluviului, de 1.362 de kilometri, se află în graniţele Moldovei, în timp ce o secţiune de 220 de kilometri este împărţită între Ucraina şi Moldova. Bazinul Nistrului din Republica Moldova acoperă cea mai mare parte din suprafaţa ţării, circa 59 la sută, cu 2,74 milioane de locuitori în zonă şi este principala sursă de apă potabilă a cetăţenilor.

Potrivit concluziilor preliminare ale unui studiu privind impactul social şi de mediu al Centralei Hidroelectrice de Acumulare, comandat de PNUD Moldova şi publicat în iunie, centrala are deja un efect foarte dăunător atât asupra calităţii apei din Moldova, cât şi asupra întregului habitat format din floră şi faună.

Întreaga investigaţie o puteţi citi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor