Peste 378.000 de români au scris istorie duminică în diaspora

Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)

Peste 378.000 de români au votat duminică în diaspora, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, SUA, Germania şi Franţa, a anunţat, luni, Biroul Electoral Central (BEC).

Numărul românilor din străinătate care au ieşit duminică din case să voteze, îndurând frig şi ploi şi fără să se lase descurajaţi de cozile uriaşe din faţa lor a fost dublu faţă de cel din primul tur de scrutin, potrivit cifrelor făcute publice de BEC,

Românii de peste hotare au avut la dispoziţie doar 294 de secţii de votare, insuficiente pentru numărul mare care s-a prezentat la vot. Deşi experienţa primului tur de scrutin demonstrase cu prisosinţă necesitatea înfiinţării unor centre de votare noi, pentru ca românii să-şi poată alege preşedintele în condiţii civilizate, lucrurile nu s-au întâmplat aşa, Ministerul Afacerilor Externe preferând în schimb să le trimită alegătorilor mai multe pixuri şi ştampile şi să le dea voie să-şi completeze declaraţiile pe propria răspundere în afara secţiilor de vot.

Numărul voturilor înregistrate în diaspora ar fi putut fi chiar mai mare decât cele 378. 811 comunicate de BEC, dacă oamenilor li s-ar fi dat cu adevărat posibilitatea de vota. Mulţi dintre ei nu au ajuns să pună ştampila pe buletinul de vot, în pofida faptului că stătuseră ore în şir, în picioare, la cozi. Insuficientele secţii de votare nu şi-au prelungit programul pentru ei.

La Paris, peste 1000 de români erau încă la coadă când secţiile de votare s-au închis şi pentru că au insitat să li se respecte dreptul constituţional de a vota, au fost dispersaţi cu bastoane şi gaze lacrimogene unii fiind călcaţi la propriu în picioare de jandarmi în haosul creat. "Incidente" similare au avut loc şi la Torino.

Secţia de la Brent Civic din Londra s-a închis cu două ore mai devreme, membrii comisiei motivând că nu mai au timp să voteze decât pentru cei aflaţi în interior. Cât despre cei din exterior, au rămas doar cu statul la cozi. Şi nu doar la Londra, unde mii de oameni nu au apucat să voteze ci în numeroase alte oraşe europene unde respectând dispoziţiile "de la centru", la ora 21 secţiile de votare şi-au închis uşile în faţa miilor de români care aşteptau în întuneric, ploaie şi frig.

Alte zeci de mii de români, de data aceasta în ţară, au ieşit în stradă pentru ei. Pe străzile Bucureştiului, Clujului, Timişoarei, Iaşiului Constanţei, românii au manifestat, solidari cu diaspora, cerând demisia Guvernului care şi-a ţinut cetăţenii la cozi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne