Petiţie online. ONG-urile avertizează că Legea "defăimării sociale" subjugă presa şi societatea civilă

Controversata Lege a "defăimării sociale" are un potenţial efect devastator asupra libertăţii de exprimare, avertizează societatea civilă.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Aşa-numita Lege a "defăimării sociale" iniţiată de şeful interimar al PSD, Liviu Dragnea, poate fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societatea civilă, se atrage atenţia în petiţia online - NU legii anti-defăimare socială - lansată de Expert Forum, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social şi Centrul Român de Politici Europene.

"Solicităm Camerei Deputaţilor să respingă proiectul legii privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup (aşa-numita lege "anti-defăimare socială"), în forma actuală recent aprobată de Senat. Considerăm că o asemenea lege poate fi folosită ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presă şi societatea civilă şi poate duce la încălcări grave ale dreptului la libera exprimare. Suntem împotriva acestei legi deoarece definiţiile privind "grupul social" şi "defăimare socială" sunt vagi, imprevizibile şi permit interpretări abuzive", se arată în petiţia ONG-urilor.

Astfel, defăimarea socială este definită ca "fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social". Grupul social e definit drept "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă POLITICA, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA".

Proiectul de lege în cauză prevede amenzi contravenţionale semnificative pentru defăimarea socială (1.000-30.000 de lei dacă ţinta defăimării este o persoană fizică sau 2.000-60.000 lei dacă discriminarea vizează un grup social).

„În condiţiile ambiguităţilor privind definiţiile, este neclar dacă, de exemplu, legea nu ar permite amendarea cu sume usturătoare a unui jurnalist sau om obişnuit care scrie în spaţiul public despre un partid ca având mai mulţi corupţi decât alţii sau despre parlamentari ca votându-şi în grup pensii speciale.

Cuantumul amenzilor este suficient de mare încât să ducă la autocenzurarea vocilor critice. Considerăm, de asemenea, inacceptabil ca o lege cu implicaţii majore asupra libertăţii de exprimare să fie aprobată fără o dezbatere argumentată şi o consultare publică reală", se mai arată în petiţia iniţiată de cele patru ONG-uri.

Recomandăm şi Legea "defăimării sociale". Antonie Popescu: Iniţiativa lui Dragnea e de sorginte comunistă, specifică statului totalitar

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne