Petiţionarii s-au adunat la Ambasada SUA după evadarea lui Chen Guangcheng

Poliţie militară chineză în faţa ambasadei americane din Beijing, 2 mai 2012
Poliţie militară chineză în faţa ambasadei americane din Beijing, 2 mai 2012 (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Petiţionarii au început să se adune zilnic în faţa Ambasadei SUA din Beijing, o acţiune declanşată aparent de recenta evadare la complexul diplomatic a activistului chinez pentru drepturile omului Chen Guangcheng.

Petiţionarii nu încearcă să fugă din China în Statele Unite, ci încearcă să sensibilizeze lumea în legătură cu situaţia lor.

Wang Chunmei şi fratele ei, Wang Yaxin, din oraşul Dalian, nord-estul Chinei, au încercat să depună o petiţie la Ambasada SUA din Beijing, duminică, deoarece au fost forţaţi să îşi părăsească casa, dar au fost imediat blocaţi de poliţia bine-înarmată, care staţiona în faţa complexului.

Un ofiţer al poliţiei paramilitare i-a ameninţat pe cei doi, spunând că dacă "îndrăznesc să intre în ambasadă, ambii vor fi împuşcaţi", a menţionat Wang Chunmei într-un interviu cu The Epoch Times.

Wang i-a spus ofiţerului de poliţie: "Împuşcă-mă. Deja am fost scoşi din casă de guvern şi acum nu avem unde să mergem. Vom muri oricum, aşa că prefer să fiu ucis de poliţie în faţa Ambasadei SUA decât să mor într-o locaţie izolată".

Ofiţerul poliţiei armate a chemat apoi poliţia, care i-a reţinut pe petiţionari în satul Jingzhuang din Beijing.

Wang, care a relatat că ea şi fratele ei au mers la Ambasada SUA de nouă ori până atunci, a descris ambasada ca un loc plin de poliţie armată, poliţie în civil şi ofiţeri în uniformă. După ce îi verificau sau fotografiau buletinul, era scoasă imediat afară, de fiecare dată, a spus ea.

Cerând ajutor Ambasadei SUA

Zeci de petiţionari au încercat să intre în ambasadă în fiecare zi, de la evadarea lui Chen Guangcheng, a susţinut Wang.

Petiţionarii nu au unde altundeva să meargă pentru a-şi rezolva problemele, din moment ce nicio altă agenţie guvernamentală nu vrea să-i ajute. În trecut, dacă doreau ajutor, petiţionarii puteau contacta Biroul Scrisorilor şi Recursurilor, dar recent, acea agenţie a limitat înregistrările la o dată la fiecare trei luni.

Şi chiar dacă petiţionarii se înregistrează la agenţie, aceasta nu reuşeşte să îi ajute, a declarat Wang. Ea a spus că biroul este doar de faţadă, oferind iluzia că guvernul are capacitatea să ajute oamenii în funcţie de nevoile lor.

Huang Qi, un activist pentru drepturile omului şi fondatorul 64tianwang.com, primul site pentru drepturile omului din China dedicat publicării de ştiri, a declarat pentru The Epoch Times că există o diferenţă fundamentală între petiţionarii care încearcă să obţină ajutor la Ambasada SUA şi cazurile de profil înalt, cum ar fi încercările lui Chen Guangcheng sau Wang Lijun de a cere azil.

Huang a afirmat că petiţionarii încearcă să sensibilizeze lumea cu privire la problemele lor şi să obţină ajutor de la regimul chinez sau să caute o soluţionare paşnică.

El a reiterat afirmaţia lui Yang conform căreia petiţionarii au încercat frecvent să caute ajutor la Ambasada SUA, invocând lipsă canalelor responsabile de asistenţă în interiorul Chinei. Mai mult, el a spus că acest lucru va atrage atenţia organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului şi guvernelor.

După evadarea lui Chen la Ambasada SUA, puternicul Comitet pentru afaceri politice şi legislative, condusă de membrul Biroului Politic, Zhou Yongkang, a mobilizat un număr mare de forţe de poliţie şi de securitate pentru a opri valul de petiţionari care încearcă să intre în ambasadă, a spus Huang. Poliţia îi ameninţă de multe ori cu moartea.