Chen Guangcheng ajunge în Statele Unite şi mulţumeşte pentru eforturi

Chen Guangcheng împreună cu soţia sa Yuan Weijing, la o conferinţă de presă la New York University 19 mai 2012.
Chen Guangcheng împreună cu soţia sa Yuan Weijing, la o conferinţă de presă la New York University 19 mai 2012. (Andy Jacobsohn / Getty Images)

New York - După ce a fost preluat pe ascuns de la aeroport, la sosirea de la ora 18:30, Chen Guangcheng, soţia sa şi cei doi copii au fost duşi la domiciliul său de la New York University, pe Mercer Street în Manhattan, la ora 19:30. A fost o zi măreaţă pentru activiştii pentru drepturile omului, politicienii şi suporterii care l-au ajutat pe Chen Guangcheng în lupta lui pentru libertate. Cu toate acestea, membrii familiei lui Chen încă rămân în China, sub supravegherea forţelor de securitate ale regimului chinez.

"În momentul cel mai critic, Ambasada SUA din China mi-a oferit oportunitatea azilului de urgenţă şi m-au ajutat să trec prin momentul cel mai periculos. Guvernul american m-a ajutat enorm", a declarat Chen pentru presă, după sosirea la reşedinţa sa, pe măsură ce o mulţime de oameni aplaudau în spatele unui cordon de poliţie.

El a mulţumit oficialilor americani pentru efortul depus să-l salveze.

"Condamnarea mea din Shandong nu a fost redusă şi mi-au fost oprite drepturile de a practica legea - sperăm să vedem o investigaţie aprofundată în aceste lucruri", a spus el.

Dramatica evadare a lui Chen Guangcheng din arestul la domiciliu, din oraşul său natal Linyi, provincia Shandong, pe 22 aprilie, a atras atenţia internaţională şi a devenit un punct central al relaţiilor SUA-China.

Chen a fost ajutat de câţiva prieteni, înainte de a fi preluat de personalul Ambasadei SUA din Beijing, pe 27 aprilie. El a părăsit prima dată ambasada pe 2 mai, sub presiunea autorităţilor chineze care îi ameninţau familia dacă nu părăsea imediat custodia americanilor; în acelaşi timp, a fost mediată o înţelegere care i-ar fi permis să rămână în China şi să studieze.

Acordul iniţial a început să devină mai puţin atrăgător când Chen s-a aflat în spital, din cauza posibilelor intervenţii ale ţarului securităţii chineze, Zhou Yongkang. Oficiali de securitate comandaţi de Zhou l-au ţinut pe Chen izolat. Ei i-au arestat şi i-au bătut prietenii şi colegii care au încercat să-l vadă şi au continuat persecutarea membrilor familiei lui Chen.

Când Chen şi-a exprimat, în cele din urmă, dorinţa de a părăsi China, Jerome Cohen, profesor şi expert în drept chinez la Universitatea din New York, i-a oferit o invitaţie, care trebuia să salveze Statele Unite ale Americii şi regimul chinez de şi mai multă ruşine. Pe 4 mai, diplomaţii chinezi au lăsat să se înţeleagă că i-ar permite lui Chen să plece, un proces care a fost încheiat în scurt timp, pe 19 mai.

Suporterii care au lucrat pentru eliberarea lui Chen au fost uşuraţi de faptul că i-a fost permis să călătorească în Statele Unite, dar nu ar numi acest incident un succes, fără anumite rezerve.

Reprezentantul Chris Smith, un aliat ferm şi un critic proeminent al abuzurilor drepturilor omului efectuate de Partidul Comunist, a fost încântat că Chen este liber, dar a declarat că lucrurile nu se opresc aici. "Chen Guangcheng este liber, dar familia lui nu. O marte din membrii familiei sale, fratele şi nepotul său, riscă să fie suprimaţi în represalii. Statele Unite şi guvernele din întreaga lume trebuie să lupte şi pentru restul familiei lui Chen, pentru viaţa şi libertatea lor."

Smith a prezidat două audieri în Congres privind cazul lui Chen, înainte ca soarta avocatului orb să fie decisă. Prima audiere a dus la un apel telefonic dramatic din partea lui Chen, în care el vorbea de pe patul său de spital din China, prin intermediul iphone-ului lui Bob Fu, preşedintele organizaţiei creştine pentru drepturile omului, ChinaAid.

Chen a pledat pentru plecarea din China, iar susţinătorii săi şi-au intensificat eforturile. Cu toate acestea, ei nu au reuşit să-l ajute pe nepotul lui Chen, Chen Kegui. Chen Kegui a fost arestat de poliţia chineză şi acuzat de "omor premeditat", în ciuda faptului că el nu a ucis pe nimeni şi că şi-a apărat familia de nişte oameni care păreau a fi criminali ce i-au spart casa, în urma evadării lui Chen Guangcheng. Chen Kegui a sărit la intruşi cu două cuţite de bucătărie pe care le-a luat în grabă, tăindu-i până au plecat. El a încercat să se ascundă, dar mai târziu a fost pus sub arest. Instanţele locale, controlate de autorităţile comuniste, i-au refuzat lui Chen Kegui dreptul de a fi reprezentat juridic.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi despre cele mai recente situaţii din lupta pentru putere din cadrul regimului comunist chinez. În această categorie specială, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe