O activistă dezvăluie cum l-a ajutat pe Chen Guangcheng să evadeze

Demonstranţi cu bannere îl sprijină pe militantul orb Chen Guangcheng şi pe activistul pentru drepturile omului He Peirong, care l-a ajutat pe Chen să evadeze pe 22 aprilie din casa sa din satul Dongshigu, în timpul unui protest în Hong Kong
Demonstranţi cu bannere îl sprijină pe militantul orb Chen Guangcheng şi pe activistul pentru drepturile omului He Peirong, care l-a ajutat pe Chen să evadeze pe 22 aprilie din casa sa din satul Dongshigu, în timpul unui protest în Hong Kong (Laurent Fievet / AFP / GettyImages)

După şapte zile în care a fost reţinută de poliţia pentru securitate publică, activista He Peirong a oferit detalii suplimentare despre evadarea dramatică a avocatului chinez de drepturile omului orb, Chen Guangcheng, de sub arest la domiciliu.

He a anunţat prin intermediul Twitter că s-a întors acasă pe 4 mai, iar trei zile mai târziu a vorbit cu New Tang Dynasty (NTD) TV prin intermediul Skype şi a oferit detalii despre îndrăzneaţa evadare a lui Chen de pe 22 aprilie şi despre fuga sa la Ambasada SUA din Beijing.

He, în vârstă de 40 de ani, a dezvăluit că planificarea salvării a durat aproape un an şi că după ce Chen a scăpat din satul Donggushi, provincia Shandong, ea a primit un e-mail de la familia lui Chen în care scria: "pasărea a părăsit colivia." He l-a luat apoi pe Chen şi l-a dus la Beijing.

"Evadarea lui a fost în întregime propriul său efort," a relatat doamna He. "Chen a fost pe cont propriu în primele 17 ore şi nimeni nu l-a ajutat."

"Chen a stat ascuns într-o cocină şi pe câmpuri agricole. De asemenea, el a sărit garduri. Chen nu avea nimic de mâncare sau de băut. Această evadare a fost în stilul Shawshank Redemption (Închisoarea îngerilor)," a afirmat He, referindu-se la un film binecunoscut în care protagonistul întreprinde o evadare îndrăzneaţă şi elaborată din închisoare.

Operaţiunea de salvare a suferit unele piedici, inclusiv o pană de cauciuc, un traseu greşit, negăsirea lui Chen şi chiar pierderea lui Chen la un moment dat, a relatat He într-un alt interviu cu Vocea Americii (VOA).

He a spus că l-a predat apoi pe Chen unui alt activist – a cărei identitate nu a dezvăluit-o din motive de siguranţă – care l-a dus la Ambasada SUA.

Profesoară de limba engleză ca profesie, He a afirmat că ea l-a vizitat anul trecut pe Chen în Shandong de şase ori, dar a refuzat să comenteze cu privire la situaţia actuală, care include părăsirea sau nu a Chinei de către Chen.

Ea a declarat pentru televiziunea NTD: "Eu nu doresc să comenteze cu privire la anumite lucruri. Am crezut că era imposibil ca el să părăsească satul, dar a fugit din sat. Trebuie să credem în minuni, nimic nu este imposibil! "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe