Sute de persoane îl păzesc pe Chen Guangcheng în timpul spitalizării

Un protestatar înlăturat de poliţie din spitalul Chaoyang din Beijing, unde se află internat activistul chinez orb Chen Guangcheng, care în prezent este tratat pentru o rană la picior, 4 mai 2012. Mulţi dintre cei care au dorit să-l viziteze pe Chen au fost arestaţi
Un protestatar înlăturat de poliţie din spitalul Chaoyang din Beijing, unde se află internat activistul chinez orb Chen Guangcheng, care în prezent este tratat pentru o rană la picior, 4 mai 2012. Mulţi dintre cei care au dorit să-l viziteze pe Chen au fost arestaţi (AFP / GettyImages)

Activistul orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, a scăpat de bandele de agenţi de securitate, care l-au ţinut 9 luni sub arest abuziv la domiciliu, a fugit la Ambasada SUA, iar apoi a fost internat într-un spital, unde este din nou înconjurat de bande de agenţi de securitate. De vină se crede că ar fi ţarul securităţii interne a regimului chinez, despre care s-a declarat că ar acţiona împotriva conducerii Partidului Comunist Chinez.

De când Chen Guangcheng a fost internat la Spitalul Chaoyang din Beijing, pentru tratarea unui traumatism suferit la picior în cursul evadării sale, peste 400 de poliţişti au fost trimişi să-l păzească, potrivit unui angajat al spitalului. Mulţi activişti pentru drepturile omului care au încercat să-l viziteze au fost arestaţi.

Activista pentru drepturile omului din Beijing, Ju Hongyi, a declarat pentru ziarul The Epoch Times că atunci când, pe 4 mai, a încercat să-l vadă pe Chen la spital, circa o sută de oameni aşteptau deja să-l viziteze. Poliţia a cerut tuturor să se legitimeze. Vizitatorii au fost luaţi apoi de maşinile de poliţie.

Susţinând că s-ar afla acolo pentru un control, Ju Hongyi a arătat înregistrările sale medicale şi a reuşit să scape de barajele de poliţie. Reporterii străini aşteptau şi ei în interiorul cordonului plasat de poliţie, în apropierea spitalului, conform relatării sale.

Ju Hongyi a spus că a verificat fiecare etaj al spitalului, dar nu a reuşit să găsească camera lui Chen, deşi a bănuit că dizidentul s-ar afla la primul etaj, pentru că erau mulţi poliţişti în civil staţionaţi acolo.

Activista pentru drepturile omului Ning Jinxia din Tianjin, a declarat pentru The Epoch Times că grupul ei de nouă persoane a fost oprit de poliţia în civil în dimineaţa zilei de vineri, chiar înainte să ajungă la spital.

Apoi a venit poliţia în uniformă, i-a legitimat şi i-a forţat să se urce într-o maşină de poliţie. Ei au fost duşi la Comisariatul de poliţie Sanlitun, toţi fiind închişi într-o celulă de 33 de metri pătraţi şi trataţi ca nişte infractori violenţi, a spus Ning. Mai târziu au fost transferaţi la un alt centru de detenţie, unde au fost preluaţi de funcţionarii de la birourile de legătură din Beijing.

The Epoch Times a raportat despre sumele imense de bani cheltuite pe paza lui Chen, în numele "menţinerii stabilităţii."

Ning Jinxia a susţinut că în oraşul natal al lui Chen, Dongshigu, doar oficialii locali de aplicare a legii şi personalul angajat temporar erau însărcinaţi cu paza lui Chen, dar la Beijing, ofiţerii obişnuiţi de aplicare a legii se ocupă de asta, ceea ce înseamnă că şi mai mulţi bani sunt cheltuiţi pe cazul lui Chen.

Comitetul Legislativ poate ignora legile Chinei, poate ignora acordurile făcute de Partid, poate ignora expunerea în mass-media internaţională şi poate exercita o presiune diplomatică uriaşă asupra lui Obama, doar pentru a persecuta un orb după bunul plac

Potrivit unui angajat al spitalului, peste 400 forţe interne de securitate au fost staţionate la spital, după ce a fost internat Chen. Poliţişti în uniformă şi în civil pot fi văzuţi peste tot, în interiorul şi în jurul spitalului.

Un petiţionar a declarat pentru ziarul The Epoch Times că, atunci când un activist pentru drepturile omului sau un petiţionar sau un dizident părăseşte închisoarea, casa lui devine următoarea închisoare; dacă merge la spital, atunci spitalul devine următoarea închisoare.

Cu excepţia Ambasadei SUA, toată China este o mare închisoare, a declarat petiţionarul, iar temnicerul este Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), care supraveghează aparatul judeţean de securitate internă.

Referindu-se la CAPL, Zhang Tianliang de la Epoch Timesa declarat într-un interviu pe 4 mai că situaţia lui Chen Guangchen arată în mod clar că există un organ al Partidului care acţionează în afară legii, având la dispoziţia sa fonduri uriaşe şi multe forţe.

"Acesta poate ignora legile Chinei, poate ignora acordurile făcute de Partidul central, poate ignora expunerea în mass-media internaţională şi poate exercita o presiune diplomatică uriaşă asupra lui Obama, doar pentru a persecuta un orb după bunul plac", a spus Zhang. "Şeful securităţii naţionale, Zhou Yongkong, este persoana din spatele tuturor acestor fapte", a adăugat el.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.