Prin abuzurile asupra unui orb, e posibil ca ţarul securităţii chineze să-şi fi grăbit soarta

Anunţul că abuzul asupra lui Chen Guangcheng va fi supus anchetei, poate fi o ameninţare pentru Zhou Yongkang, şeful securităţii.
Anunţul că abuzul asupra lui Chen Guangcheng va fi supus anchetei, poate fi o ameninţare pentru Zhou Yongkang, şeful securităţii. (The Epoch Times)

Analiză de ştiri

Anunţul avocatului pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, că va avea loc o anchetă cu privire la abuzurile suferite de el în mâinile funcţionarilor securităţii locale, are însemnătate politică la cele mai înalte niveluri ale Partidului Comunist.

Chen a declarat luni, într-un interviu acordat Associated Press, că a fost vizitat de patru ori de un funcţionar, care i-a luat o declaraţie joia trecută. AP a relatat că oficialul făcea parte din "biroul guvernului central, care se ocupă de plângerile cetăţenilor", aceasta însemnând că oficialul nu făcea parte din aparatul de securitate al lui Zhou Yongkang şi că ar fi acţionat în conformitate cu ordinele finale ale liderului de partid Hu Jintao.

"După ce mi-a luat declaraţia, el a afirmat că va lansa o anchetă atâta timp cât există dovezi", a relatat Chen în interviul cu AP. "Dacă există dovezi despre acţiuni ilegale, atunci cu siguranţă problema va fi abordată în mod deschis", a susţinut Chen că i-ar fi spus oficialul.

În timp ce o posibilă anchetă reprezintă o întâmplare fără precedent în care conducerea comunistă răspunde cererilor unui activist persecutat, acest lucru se aliniază cu scurgerile de informaţii obţinute de The Epoch Times de la o sursă din interior, conform cărora Zhou Yongkang, ţarul securităţii care a supravegheat abuzul împotriva lui Chen, se află sub o presiune reînnoită din partea conducerii în exerciţiu.

O sursă a declarat că Hu Jintao a cerut Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară să accelereze şi să acorde importanţă investigării lui Zhou Yongkang, pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor de stat şi încălcării legii chineze.

Zhou este "controlat intern," iar mişcările lui sunt limitate, a declarat sursa de la Beijing pentru The Epoch Times.

Din martie, au persistat zvonuri - publicate de presa occidentală şi împărtăşite de cei apropiaţi de cercurile de putere de la Beijing – conform cărora Zhou se află sub control. El nu mai deţine puterea asupra puternicei Poliţii Armate a Poporului (PAP), care însumează 1,5 milioane de persoane, a spus sursa.

Zhou este unul din cei nouă membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic, cel mai mare organ al puterii din cadrul regimului, şi controlează toate forţele de securitate internă din China. În martie, au apărut zvonuri că el, împreună recent demisul Bo Xilai, ar fi pus la cale o lovitură de stat pentru a contracara investirea lui Xi Jinping şi pentru a-l instala pe Bo în centrul puterii din China.

În prezent, liderii partidului central s-au pus de acord, asigurându-se că Zhou va avea un program relativ regulat de apariţii publice, reflectând tratamentul lui Bo Xilai înainte ca să fi brusc şi rapid demis din poziţiile deţinute în cadrul partidului.

Cu toate acestea, evenimentele recente indică faptul că Zhou Yongkang încă mai are curajul să transforme lucrurile în favoarea sa, aspect care a dat un nou impuls încercărilor lui Hu Jintao şi Wen Jiabao de a scăpa de el.

Ca şef al Comisiei pentru afaceri politice şi legislative, Zhou Yongkang supraveghează vastul aparat de securitate ce a coordonat persecuţia împotriva lui Chen Guangcheng, care este orb. Chen a fost închis timp de patru ani, după ce a expus violenţa punerii în aplicare a politicii privind un singur copil, din Linyi, provincia Shandong.

După ce a fost eliberat din închisoare în 2010, el a fost pus sub arest la domiciliu. În acest timp, el şi familia sa au fost adesea hărţuiţi şi bătuţi violent de oameni pe care i-au descris drept golani, dar care erau de fapt oficiali ai securităţii locale.

După evadarea incredibilă a lui Chen, pe 20 aprilie, Zhou nu a uşurat lucrurile pentru liderii Hu Jintao şi Wen Jiabao, nici pentru oficialii Ministerului de Externe implicaţi în negocierile cu diplomaţii americani. Avocaţi şi prieteni ai lui Chen au fost arestaţi, ameninţaţi, bătuţi şi puşi sub arest la domiciliu în Beijing şi în alte părţi. La nivel local, autorităţile de securitate au percheziţionat casele rudelor lui Chen, cerând informaţii despre cum a scăpat acesta.

Chen a primit un ultimatum pe 2 mai, când a ieşit pentru prima dată de sub protecţia americană: fie va ieşi din ambasadă în acea zi, fie soţia lui va fi trimisă înapoi la casa lor din Shandong. Chen aflase deja de la soţia sa că golani locali i-au ocupat casa, instalând un gard electric şi şapte camere de supraveghere şi mâncând la masa din bucătăria lui.

După ce a fost eliberat în timpul zilei, Chen a raportat la ora 21:00 de pe patul său de spital, că încă nu a primit mâncare. Acest lucru a fost interpretat ca o altă formă subtilă de intimidare regizată de Zhou. Oficialilor americani le-a fost ulterior refuzat accesul la Chen. Totul părea să fie regizat de şeful securităţii şi de cohortele sale, pentru a-l înspăimânta pe Chen şi a demonstra cine conduce situaţia. Oficialii americani au fost în cele din urmă criticaţi pentru că i-au permis lui Chen să se întoarcă la chinezi, iar criticile împotriva chinezilor au căzut de multe ori asupra lui Hu Jintao şi Wen Jiabao.

Odată ce anchetarea lui Zhou va începe, situaţia s-ar putea schimba rapid, din nou.

"Zhou Yongkang este deja o broască ţestoasă captivă într-un vas", a afirmat sursa, folosind o expresie chineză pentru a indica faptul că Zhou este prins într-o cursă. "Nu va trebui să aşteptăm mult timp până când să fie anunţată o investigaţie oficială."