Petre Roman, rugat să ajute Universitatea la Mineriada din '90: "A fost o rebeliune legionară!"

În iunie '90, plimbat de Paul Cornea şi de Mihai Şora prin Universitatea devastată de mineri, Petre Roman susţinea că autorii distrugerilor din prestigioasa instituţie de învăţământ sunt legionari deghizaţi în mineri. Ani mai târziu, Roman a negat inclusiv că ar fi fost la Universitate cu Şora şi Cornea.
Paul Cornea
Paul Cornea (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În vara lui 1990, minieri, chemaţi de Ion Iliescu, se prăvăleau asupra Capitalei, bătând şi devastând. Unul dintre locurile care au suferit cel mai puternic furia valului negru de ortaci - conduşi, conform martorilor vremii, de securişti - a fost Universitatea Bucureşti, loc ce forma viitoarele elite ale ţării.

Chemat de Paul Cornea (fost decan al Facultăţii de Litere şi ministru secretar de stat în Ministerul Învăţământului în 1990) şi de Mihai Şora (ministru al Învăţământului atunci) să vadă ravagiile lăsate în urmă de mineri şi să dispună măsuri pentru a preveni şi alte distrugeri, Petre Roman, pe atunci prim-ministru, le-a declarat celor doi (după ce s-a sfătuit, pare-se, cu preşedintele Ion Iliescu) că ceea ce văzuse a fost "o rebeliune legionară", a povestit recent profesorul Paul Cornea, în cadrul unei dezbateri dedicate Mineriadei din 13-15 iunie 1990, organizate în cadrul Cafenelei critice, la Club A din Bucureşti.

"Jos la subsol am văzut urme care erau nişte urme de sânge, i-am arătat dlui Roman, acolo fusese bătut Marian Munteanu. (...) Peste tot erau ravagii, totul era întors pe dos, totul era răsturnat, din loc în loc se vedeau lămpaşele minerilor, din loc în loc se mai vedea câte o cască, câte un gârbaci, câte un ciomag, trecuseră pe acolo vandalii, asta era limpede, am mers după aceea la etajul 1 şi pe măsură ce avansam spre geologie devastarea era tot mai mare şi ravagiile erau tot mai mari", a rememorat Paul Cornea vizita făcută cu Şora şi cu Roman (pe care cu greu l-au convins să vină) în Universitatea devastată de mineri.

Ajunşi ulterior la Guvern, pentru Consiliul de miniştri, Roman a dispărut pentru 20 de minute: probabil s-a dus la Iliescu, a spus Cornea. Ulterior, premierul, a reapărut în birou:

"Era congestionat, era sigur sub impresia a ceea ce văzuse, era tulburat (...) şi a urmat o discuţie în trei. La întrebările noastre şi cererile noastre exasperate, Roman ne-a spus: a fost o rebeliune legionară. I-am spus: dle prim-ministru eu sunt mai în vârstă, am trăit o rebeliune legionară când am fost la un pas de a fi trimis pe lumea cealaltă. NU a fost, au fost mineri!

Şi pe urmă mi-a mai spus ceva care pare grotesc. A zis: de unde ştii dumneata că nu au fost îmbrăcaţi în mineri? Pentru că - a zis Roman - clasa muncitoare nu se dedă la asemenea jafuri", a rememorat Cornea dialogul cu Roman.

În urma acestui dialog, Cornea şi Şora au demisionat din funcţiile deţinute în Guvern. Ani mai târziu, când Cornea a relatat episodul presei, Roman, acum pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei pentru infracţiuni contra umanităţii, a negat că ar fi vizitat Universitatea devastată de mineri împreună cu cei doi.

"În 2008, după ani de zile, mi se ia un interviu de către Observatorul Cultural şi în acest interviu povestesc faptul că l-am rugat pe Roman să vină să vadă devastările, el a avut o ezitare, apoi a venit şi a vizitat cu noi.

Erau 5 rânduri într-un interviu de 2 pagini. La aceasta, Petre Roman, care ieşise din rangul 1 al politicii, îşi căuta o nouă legitimare, a trimis o notiţă de rectificare cerând să fie publicată. În acea notiţă nega că a fost împreună cu noi să viziteze, spunea că a fost singur, într-o vizită separată", a relatat profesorul, ajuns acum la venerabila vârstă de 90 de ani.

Vă invităm să vizionaţi relatarea vizitei lui Cornea, Şora şi Petre Roman în materialul video anexat.

Reamintim că pe 13 iunie 1990, statul condus de Ion Iliescu a trimis forţele de ordine peste cei câţiva grevişti ai foamei aflaţi în corturile de la Universitate. A doua zi au venit şi minerii. Represiunea militanţilor anti-comunişti de la Universitate a rămas în istorie ca unul dintre cele mai dureroase şi ruşinoase episoade trăite de acest popor, căci, practic, cei la Putere au reuşit "perfomanţa" să asmută român contra român. În acele zile, muncitorii au strigat "moarte intelectualilor", iar preşedintele ţării le-a mulţumit celor ce au căsăpit studenţi.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)