Phenianul confirmă: Kim Jong-un se va întâlni în 25 aprilie cu Vladimir Putin în Rusia

Dictatorul nord-coreean intenţionează să viziteze Rusia pentru a purta convorbiri cu preşedintele Vladimir Putin. Phenianul urmăreşte să obţină investiţii ruseşti, în timp ce Moscova doreşte un acces mai mare la resursele minerale ale Coreei de Nord.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

UPDATE: Potrivit rapoartelor media, întâlnirea dintre Kim şi Putin va avea loc în 25 aprilie în Vladivostok.

* * *

Mass media nord-coreeană de stat a raportat marţi că liderul comunist Kim Jong-un va efectua o vizită în Rusia în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie.

Kim “va efectua, în curând, o vizită în Federaţia Rusă, la invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin”, a declarat agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Anunţul a fost făcut după ce Phenianul a criticat Washingtonul pentru impasul în negocierile nucleare. În timp ce China este considerată a fi cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, şi Rusia se bucură de relaţii bune cu regimul comunist izolat, potrivit Deutsche Welle.

În contextul relaţiilor relaxate dintre Washington şi Phenian, care se dezintegrează treptat, Kim a declarat că statul său comunist trebuie să dea o lovitură puternică celor care impun sancţiuni Coreei de Nord, referindu-se în mod clar la Statele Unite, a declarat recent KCNA. Agentia de ştiri a raportat că liderul nord-coreean a subliniat poziţia ţării sale cu privire la cel de-al doilea summit Washington-Phenian, afirmând: “Trebuie să dăm o lovitură serioasă forţelor ostile care sunt determinate în mod eronat să ne doboare cu sancţiuni şi să avansăm construcţia socialistă la un nivel ridicat de autonomie care se potriveşte circumstanţelor noastre şi situaţiei noastre, nivel bazat pe puterea, tehnologia şi resursele noastre”.

Potrivit speculaţiilor, Putin s-ar putea întâlni cu omologul său nord-coreean în oraşul Vladivostok din estul Rusiei, făcând o escală în ruta către China, unde va participa la o conferinţă.

Un oficial sud-coreean a declarat agenţiei de ştiri DPA că Seulul apreciază vizita, despre care se crede că face parte din procesul de denuclearizare a Peninsulei Coreene.

În timp ce Rusia urmăreşte să obţină un acces semnificativ la resursele minerale ale Coreei de Nord, inclusiv metale rare, Phenianul încearcă să obţină acces la energia electrică rusească şi investiţii în infrastructură.

Phenianul doreşte cu ardoare să modernizeze centralele industriale şi căile ferate ale ţării construite în perioada fostei Uniuni Sovietice.

Sprijin rusesc reînnoit

Kremlinul a menţinut legături strânse cu Phenianul în timpul perioadei sovietice, construind zeci de fabrici şi unităţi importante de infrastructură. De asemenea, Rusia a trimis provizii şi arme pentru armata nord-coreeană.

Suportul a fost suspendat după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 şi din cauza crizei economice din Rusia.

Putin a încercat să revigoreze legăturile cu Coreea de Nord, vizitând Phenianul în iulie 2000. Dictatorul nord-coreean de la acea vreme, Kim Jong-il, a afirmat că Rusia are un lider “cu care se pot face afaceri”.

La acea vreme, Putin s-a lăudat că Phenianul a promis că va abandona programul de rachete în schimbul ajutorului străin pentru lansarea de sateliţi.

Deşi Kim Jong-il a negat imediat declaraţia omologului rus, relaţiile dintre cele două ţări au rămas călduroase şi liderul nord-coreean a vizitat Moscova în 2001.

În timp ce cooperarea militară dintre Rusia şi Coreea de Nord a fost suspendată de sancţiunile impuse de ONU regimului din Phenian, Moscova a furnizat grâne şi ajutoare umanitare Nordului. Între timp, zeci de mii de muncitori migranţi nord-coreeni au lucrat în Estul Îndepărtat slab populat al Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe