Phenianul lansează trei rachete balistice, susţine Coreea de Sud

Armata sud-coreeană a declarat că vecinul său din nord a lansat trei rachete balistice. Phenianul a ameninţat anterior că va răspunde amplasării unui sistem american antirachetă în Coreea de Sud.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.07.2016

Armata sud-coreeană a declarat marţi că rachetele comuniştilor au zburat pe o distanţă cuprinsă între 500 şi 600 km, o rază suficientă de mare pentru a atinge orice punct în Coreea de Sud.

Rachetele au fost lansate către est dintr-o locaţie necunoscută din regiunea vestică nord-coreeană Hwangju, conform oficialilor militari sud-coreeni.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de testări de rachete desfăşurate de Phenian de la începutul acestui an.

Noul test a avut loc la o săptămână după ce Phenianul a avertizat că va lua măsuri "fizice" ca răspuns la decizia Washingtonului şi Seulului de a amplasa pe teritoriul sud-coreean un sistem antirachetă de ultimă oră (THAAD).

SUA şi Coreea de Sud nu au anunţat încă locul şi momentul amplasării sistemului Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Nordul a ameninţat că va răspunde de îndată ce sunt stabilite aceste coordonate.

La rândul său, China a criticat mişcarea americanilor şi sud-coreenilor, susţinând că ar putea fi un factor de destabilizare a regiunii.

Teste frecvente

La începutul lunii iulie, Coreea de Nord a anunţat testarea reuşită a unei rachete lansate de pe un submarin, incident care a atras asupra Phenianului un val de critici şi condamnări din partea altor ţări din regiune.

Coreea de Sud, Japonia şi SUA sunt tot mai îngrijorate după cel de-al patrulea test nuclear desfăşurat de Phenian în luna ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor