Phenianul avertizează împotriva desfăşurării sistemului de rachete THAAD

Coreea de Nord a avertizat că va lua măsuri împotriva Coreei de Sud şi a Statelor Unite după decizia americanilor de a desfăşura un sistem avansat anti-rachete pe teritoriul sud-coreean.
Steagul regimului nord-coreean la paradă. Arhivă  - 2012, Phenian
Steagul regimului nord-coreean la paradă. Arhivă  - 2012, Phenian (Ed Jones/AFP/Getty Images)

Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap a raportat că armata nord-coreeană a emis un avertisment neobişnuit de puternic că va lansa lovituri militare din momentul în care Seulul şi Washingtonul decid locul de amplasare a sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Ministerul sud-coreean al Apărării urmează să anunţe locaţia în câteva săptămâni.

Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat (KCNA) a publicat o declaraţie emisă de biroul de artilerie al armatei nord-coreene: “Din nou îi avertizăm pe inamicii noştri că dorinţa neclintită a Armatei Populare Coreene este să lanseze lovituri retaliatorii nemiloase pentru a transforma Coreea de Sud într-o mare de flăcări şi dărâmături de îndată ce se dă un ordin”. Câteva ore mai târziu, Ministerul nord-coreean de Externe a declarat că amplasarea sistemului THAAD va creşte posibilitatea unui război nuclear între Coreea de Nord şi SUA.

Un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe a declarat că, datorită acţiunilor americanilor, “pacea şi securitatea în peninsulă şi în regiune sunt ameninţate în mod serios şi pericolul unui război nuclear devine o realitate. Dacă SUA va provoca un război nuclear în peninsulă, în mod inevitabil va fi ţinta unei lovituri nucleare înaintea celorlalţi”.

SUA a impus sancţiuni împotriva oficialilor nord-coreeni de rang înalt, inclusiv a dictatorului Kim Jong-un, pentru abuzuri ale drepturilor omului. Este pentru prima dată când SUA îl trage la răspundere în mod direct pe Kim pentru abuzuri extreme ale drepturilor omului.

“Sub conducerea lui Kim Jong-un, Coreea de Nord continuă să provoace cruzimi şi dificultăţi intolerabile milioanelor de locuitori, inclusiv crime, muncă silnică şi tortură”, a declarat săptămâna trecută Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei pentru probleme legate de terorism şi spionaj financiar.

Ca răspuns, Nordul a suspendat toate comunicaţiile cu SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite în New York. KCNA a mai susţinut: “Deoarece SUA nu a acceptat cerinţa noastră ca sancţiunile să fie retrase, luăm măsuri concrete, pas cu pas, şi prima dintre ele este aceea de a suspenda complet canalul de comunicare din New York, singurul punct oficial de contact care a existat între cele două părţi”.

Mai mult, guvernul nord-coreean a susţinut că va gestiona toate problemele cu SUA – inclusiv tratamentul aplicat prizonierilor americani – pe baza prevederilor legii pe timp de război.

Sâmbătă, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică cu lansare de pe un submarin lângă coasta sa estică. Testul a avut loc la două zile după ce Phenianul a susţinut că noile sancţiuni impuse de SUA reprezintă o declaraţie de război. În plus, China şi Rusia şi-au exprimat în mod explicit opoziţia împotriva desfăşurării sistemului THAAD în Coreea de Sud. Beijingul susţine că sistemul poate fi folosit împotriva sa, insistând că puternicul radar ce este inclus THAAD ar putea spiona armata chineză.