SUA şi Coreea de Sud cad de acord asupra desfăşurării sistemului de rachete THAAD

Într-o mişcare ce a atras nemulţumirile şi criticile Chinei şi Rusiei, SUA şi Coreea de Sud au declarat că pe teritoriul celei din urmă va fi amplasat sistemul antirachetă THAAD pentru a contracara ameninţările nucleare şi cu rachete balistice din partea Phenianului.
Sistemul antirachetă THAAD.
Sistemul antirachetă THAAD. (wikipedia.org)

Seulul şi Washingtonul au anunţat vineri că vor desfăşura un sistem avansat de apărare antirachetă în Coreea de Sud pentru a contracara o potenţială ameninţare din partea Coreei de Nord, atrăgând proteste rapide din partea Chinei.

Sistemul antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) va fi folosit doar pentru apărare împotriva capabilităţilor nord-coreene tot mai mari în sectorul nuclear şi al rachetelor balistice, au susţinut într-o declaraţie comună Ministerul sud-coreean al Apărării şi Departamentul american al Apărării.

Beijingul a precizat vineri că a înregistrat plângeri la ambasadorii american şi sud-coreean în legătură cu această mişcare.

China a declarat că sistemul va destabiliza echilibrul securităţii regionale fără a realiza ceva ce pune capăt programului nuclear al Nordului. China este principalul aliat al Coreei de Nord şi se opune activităţilor sale de dezvoltare a armelor nucleare, susţinând sancţiunile adoptate de ONU în luna martie împotriva Phenianului.

“China cere cu tărie Statelor Unite şi Coreei de Sud să oprească procesul de desfăşurare a sistemului antirachetă THAAD, să nu ia măsuri care vor complica situaţia regională şi să nu facă nimic pentru a afecta interesele pentru securitatea strategică a Chinei”, a susţinut Ministerul chinez de Externe într-o declaraţie.

Selectarea unei locaţii pentru sistem ar putea fi finalizată “în câteva săptămâni” şi aliaţii lucrează pentru a-l face operaţional până la sfârşitul anului 2017, a declarat un oficial al Ministerului sud-coreean al Apărării.

THAAD va fi folosit pentru a “apăra forţele militare ale alianţei [SUA-Coreea de Sud] de armele de distrugere în masă ale Coreei de Nord şi de ameninţările sale cu rachete balistice”, conform declaraţiei comune. SUA dispune de 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud, o moştenire a războiului coreean din 1950-53.

Decizia de a desfăşura sistemul THAAD reprezintă cea mai recentă mişcare pentru a împinge în colţ Coreea de Nord, care este de asemenea supusă unei serii de sancţiuni bilaterale din partea Seulului şi Washingtonului, precum şi din partea ONU.

Coreea de Sud a ezitat să discute despre THAAD în mod deschis ţinând cont de opoziţia Chinei, principalul său partener comercial şi un aliat diplomatic tot mai apropiat. Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye şi omologul său chinez Xi Jinping au participat la şapte întâlniri comune începând cu 2013.

În plus, Rusia s-a opus, de asemenea, staţionării sistemului THAAD în Coreea de Sud. Ministerul rus de Externe a declarat că va include această mişcare în planificarea militară a Moscovei, a declarat vineri agenţia de ştiri Interfax.

China se teme că radarul sistemului THAAD va fi capabil să îi monitorizeze propriile capabilităţi militare.