Pisica British Shorthair. Comportament şi personalitate

Pisica British Shorthair
Pisica British Shorthair (Wikipedia)

Pisicile sunt animale minunate de companie. Ca şi oamenii, ele au personalităţi diferite, unele sunt mai tăcute şi timide, altele sunt vesele şi pline de ghiduşii, toate însă au nevoie de atenţie, îngrijire şi iubire.

Pisica British Shorthair este una dintre cele mai îndrăgite rase de pisici, cu un caracter şi un comportament blând, în ciuda aspectului lor robust, ele făcând parte din categoria felinelor medii spre mari. Când ajunge la maturitate, un motan din această rasă poate să cântărească până la opt kilograme, în timp ce o femelă poate ajunge la circa şase kilograme.

British Shorthair sunt pisici deosebit de tăcute, aşa că nu vă vor deranja prea mult în casă, au un temperament britanic deci foarte cizelat şi sunt încrezătoare. După ce se familiarizează cu locuinţa şi cu persoanele din casă, aceste pisici vor fi foarte afectuoase, însă nu vă vor sufoca cu iubirea lor şi vor fi foarte jucăuşe, dar nu vor exagera. Nu vor mieuna foarte mult dar au un obicei de a toarce continuu şi prelung.

Ceea ce este remarcabil la aceste pisici este că sunt la fel de drăgălaşe şi atunci când sunt mici, dar şi atunci când sunt adulte.

Pisica British Shorthair - Origine şi istoric

British Shorthair este una dintre cele mai vechi rase de pisici din Mare Britanie, având ca strămoşi pisicile importate de romani în timpul Imperiului Roman.

Din negura istoriei antice se spune că romanii, după ce au luat în stăpânire teritoriile britanice şi au început să practice agricultura, în jurul anilor 400, au adus un număr mare de pisici, care să păzească recoltele de rozătoare. Pisicile aduse de către romani s-au împerecheat cu exemplarele feline sălbatice autohtone, rezultând astfel o nouă specie: robustă şi puternică, capabilă să îndure clima potrivnică din Marea Britanie.

Iniţial au fost valorificate pentru abilitatea de a vâna, mai târziu fiindu-le apreciat calmul, răbdarea folosite şi ca animale de companie.

Pisica British Shorthair a servit ca model pentru personajul-pisică Chesire din “Alice, în ţara minunilor” şi în “Motanul încălţat” - o imagine populară ce probabil va rămâne întipărită în mintea copiilor şi a celor mari.

Tot cam prin aceeaşi perioadă, Harrison Weir – părintele tuturor expoziţiilor de pisici - a început să selecţioneze cele mai frumoase exemplare de pisici britanice de rasă comună. Acestea au fost denumite British Shorthair pentru a le deosebi de exemplarele feline aduse din alte ţări, cum ar fi Orientalele şi pisicile cu blană lungă (Angora).

În anul 1871 a avut loc primul show felin din lume, la Crystal Palace, în Londra, iar British Shorthair a fost prima rasă expusă. Cel mai important titlu al expoziţiei a fost acordat de către arbitri unei femele British Shorthair cu blana albastră tigrată, aflată la venerabila vârstă de 14 ani. De atunci rasa a devenit cea mai populară dintre toate rasele prezentate la show-urile feline de la Crystal Palace.

După cel de-al doilea război mondial, unii crescători englezi, atraşi de ideea îmbunătăţirii aspectului fizic al pisicilor britanice, le-au încrucişat cu pisici persane. În consecinţă, exemplarele British Shorthair au apărut într-o bogată varietate coloristică, formele lor au căpătat rotunjimi mai accentuate.

Pisica British Shorthair – Aspect general

Pisica British Shorthair este o pisică de talie medie spre mare. Greutatea medie a unui exemplar este de 7 kg – masculii ating aproximativ 7- 9 kg, iar femelele 4-6 kg. Corpul este foarte bine proporţionat din toate punctele de vedere: fiind masiv , compact şi robust, formele rotunjite ducând cu gândul la nişte “ursuleţi de pluş” cum mai sunt şi supranumite.

Una dintre cele mai caracteristice trăsături ale pisicilor British Shorthair este expresia facială “surâzătoare”, felina pare că “zâmbeşte“ tot timpul, fapt care stârneşte adesea uimirea şi totodată admiraţia celor care o văd pentru prima dată. Capul este perfect rotund, gâtul scurt şi gros, pieptul lat, umerii solizi. Labele au muşchi puternici, sunt groase şi moderat de lungi, iar coada este, în general, scurtă şi se termină cu un vârf rotunjit. Urechile, de mărime medie spre mică, sunt late la bază, amplasate la distanţă, bine acoperite cu blană şi smocuri de păr. Obrajii sunt proeminenţi şi frumos reliefaţi, nasul este scurt şi drept, iar bărbia ferm definită.

Ochii mari şi rotunzi, distanţaţi, evidenţiază un caracter puternic dar, în acelaşi timp, calm şi echilibrat. Culoarea ochilor trebuie să fie clară, cu nuanţe de la auriu la arămiu, cu excepţia varietăţilor albe – ai căror ochi sunt albaştri, aurii sau chiar în culori diferite – şi a celor cu pointuri (au ochii albaştri) ; precum şi a unora dintre pisicile argintii (Silver Tabby, Spotted, Mackerel) şi umbrite (Silver Shaded şi Chinchilla ) – ai căror ochi sunt aurii sau verzi.

La fel ca pretutindeni în natură, masculii British sunt ceva mai mari decât femelele. Foarte pufoasă, dar nu moale, blana scurtă a acestor feline îşi păstrează caracteristicile originare, deasă şi pluşată, asigurând pisicii protecţie împotriva climatului rece şi umed din Marea Britanie. Blana de British Shorthair este unică: scurtă şi deasă ca o mochetă, necesitând puţin timp de îngrijire.

Culoarea tipică a blănii pisicilor British Shorthair este albastru. Cu timpul au apărut şi alte varietăţi coloristice: argintiu, roşu, crem, alb negru, bi-color. Ultimele culori recunoscute sunt ciocolatiu şi lila, cea din urmă având o nuanţă gri-roz a blănii. Altă varietate nou apărută este British Shorthair Silver Tipped – pisicile au subpărul blănii de un alb-argintiu, iar vârfurile blănii colorate într-o altă nuanţă (negru, albastru etc.), adică, mai precis, blana lor se aseamănă cu cea a Chinchillei. Ultima varietate apărută este însă British Colorpoint, a cărei blană şi model se aseamănă cu cea a Siamezelor.

Un pui de British Shorthair, deşi este foarte robust şi creşte repede în greutate, se dezvoltă complet fizic şi psihic abia între 3-5 ani. Datorită faptului că se maturizează atât de greu, pisicile British Shorthair îşi păstrează forma fizică excelentă timp îndelungat, iar speranţa de viaţă este semnificativ mai mare decât în cazul altor pisici. Unele pisici pot trăi până la uluitoarea vârstă de 20 de ani!

Pisica British Shorthair – Comportament şi personalitate

Pisica britanică cucereşte din prima secundă cu privirea sa caldă şi pătrunzătoare. De obicei este calmă, deloc agresivă, însă nici pe departe apatică. Este jucăuşă şi participativă, nefiind deloc însă distructivă. Despre ea se spune că posedă drăgălăşenia şi calmul Persanelor, dar şi inteligenţa Europenelor. Mândră şi independentă, British Shorthair este o pisică curajoasă, foarte loială, deosebit de inteligentă şi afectuoasă.

Fiind cunoscută ca şi o pisică leneşă, felina British Shorthair nu cere atenţie din partea stăpânilor, însă se joacă cu plăcere dacă aceştia se arată doritori. Are obiceiul să-şi urmeze tăcută stăpânul dintr-o cameră în alta ca un căţeluş, până ce acesta se va aşeza undeva, iar ea îşi va găsi locul alături de el. Caracterul ei tăcut o recomandă ca tovarăş pentru stăpânii mai puţin activi sau pentru cei care sunt mereu plecaţi de acasă.

Nu este un animal curios, ceea ce înseamnă că draperiile, mobila şi bibelourile din locuinţă vor fi în siguranţă cu ea.

Înzestrate cu o răbdare fără limite, pisicile British Shorthair se înţeleg foarte bine cu copiii, dar şi cu alte animale de companie. Un British Shorthair va trebui sâcâit exagerat de mult ca să fie determinat să-şi scoată ghearele. Iar dacă vă luaţi un astfel de pisoi în momentul în care deveniţi părinţi, puteţi fi siguri că vor atinge majoratul împreuna. British Shorhairs pot fi consideraţi nişte longevivi, având în vedere că, de multe ori, pot atinge vârsta de 20 de ani.

Pisica British Shorthair miaună destul de rar şi discret, doar atunci când doreşte neapărat ceva şi atunci când găseşte momentul oportun pentru a se exprima (îi este foame sau simte vreo primejdie, sau vrea să i se dea atenţie).

Nu pare să fie deranjată de străinii care îi vizitează familia, atât timp cât aceştia o admiră de la distanţă şi nu încearcă să o atingă fără voia ei. Deci nu se va refugia sub pat dacă în casă îşi face apariţia un necunoscut, ci se va comporta ca de obicei, tratând persoana nou venită fie cu simpatie, fie cu răceală şi indiferenţă (dar niciodată cu ostilitate).

Varietăţile British argintii (Silver Tabby, Silver Shaded şi Chinchilla) sunt mai temperamentale şi mai agitate, în timp ce varietăţile coloristice diluate, cum ar fi albastru şi crem, au un temperament mai calm şi mai afectuos.

Reprezentantele rasei sunt recunoscute pentru gradul ridicat de inteligenţă, precum şi pentru capacitatea deosebită de a înmagazina informaţii, având o memorie excelentă. Odată ce au învăţat să deschidă o anumită uşă, nu vor uita niciodată metoda respectivă. De asemenea, această pisică este tipicară şi se va adapta imediat la regulile zilnice ale casei.

Pisicile britanice fiind docile sunt şi uşor de dresat. De-a lungul anilor multe exemplare British Shorthair au apărut atât în filme la Hollywood, cât şi în reclame difuzate pe micile ecrane. (ex . celebrele reclame de la mâncarea de pisici Sheba şi Whiskas).

Deşi pisicile British sunt foarte ataşate de stăpânii lor, ele ştiu să păstreze distanţa, atunci când simt că este cazul. Adesea au o atitudine aristocratică, rezervată ce trădează temperamentul lor tipic britanic.

Pisica British Shorthair – Alimentaţie şi îngrijire

British Shorthair este o rasă destul de sănătoasă, care nu are probleme de sănătate specifice. Este recomandat un control anual de rutină după vârstă de opt ani, incluzând curăţarea danturii şi analize ale sângelui pentru verificarea funcţionării ficatului şi rinichilor.

Aspectul robust, plin de rotunjimi al pisicii dovedeşte plăcerea acesteia de a mânca. Prin urmare, este indicat să fie supravegheată cu atenţie cantitatea şi calitatea alimentaţiei pe care animalul o consumă. Altfel, în scurt timp, pisica va deveni supraponderală. Este recomandat ca hrana să fie de cea mai bună calitate.

Pisicile sterilizate au tendinţe de îngrăşare. Pentru a le ajuta să se menţină în formă este indicat să primească hrană cu conţinut scăzut de calorii, iar motanilor castraţi să li se asigure hrană specială. Ar fi de dorit în cazul exemplarelor sterilizate să nu depăşească două mese pe zi, administrate la ore fixe (dimineaţa şi seara).

Pisica British Shorthair nu necesită o îngrijire complicată. Este deajuns un periaj de două – trei ori pe săptămână pentru îndepărtarea firelor moarte şi o dată la două săptămâni curăţarea urechilor.

Pisica British Shorthair – În România

În România, există câteva felise de British Shorthair, de unde vă puteţi lua un exemplar în ce culoare doriţi. Este bine să verificaţi dacă felisa de la care vreţi să vă luaţi pisoiul este înregistrată la asociaţia de profil.

Preţul unui pui de British Shorthair variază în funcţie de părinţi. Cei din părinţi campioni pot să se apropie şi de 250 de euro exemplarul.

Revenim, însă, cu eternul sfat: luaţi felisă acreditată, nu de pe un anunţ pe site-urile de vânzări-cumpărări şi cu siguranţă vă veţi bucura de o pisică British Shorthair sănătoasă şi frumoasă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură