Plagiatele împiedică dezvoltarea României, crede Dacian Cioloş

"Ne e greu să recunoaştem că prin plagiat şi prin a fura, practic, munca altuia, n-o să putem face cercetare, n-o să putem face ştiinţă şi nu o să ne credibilizăm", a atras atenţia premierul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş. (Epoch Times)

Plagiatele, sau cu alte cuvinte furtul muncii altora, împiedică practic România să se dezvolte în domeniul cercetării, a opinat joi seară, într-un interviu acordat Digi24, premierul Dacian Cioloş.

"Ne e greu să recunoaştem că prin plagiat şi prin a fura, practic, munca altuia, n-o să putem face cercetare, n-o să putem face ştiinţă şi nu o să ne credibilizăm. Nu trebuie să o facem populistic treaba asta. Nu trebuie să mă uit la procentajul românilor interesaţi de chestiunea asta ca să recunosc că nu pot să am o cercetare performantă dacă nu sunt onest.

Dacă cercetarea aceea nu e veridică, pentru că o lucrare de doctorat e o lucrare de cercetare personală... Eu, doctorand, mă înscriu la un doctorat, fac o lucrare de doctorat câţiva ani de zile ca să produc ştiinţă, ca să fac să avanseze ştiinţa, deci să produc ceva nou. Aici nu trebuie să se facă un sondaj de opinie câtă lume estre interesată de originalitatea lucrării respective, ca să spun că este o lucrare ştiinţifică.

De asta, din punctul meu de vedere, o lucrare ştiinţifică nu poate să fie evaluată după o lege, ci după principii ale cercetării, după principii epistemologice. Ai produs ceva nou sau nu? Şi asta ţi-o spun cercetătorii oneşti, oameni care sunt interesaţi să se poată confrunta în idei cu alţi oameni care să producă idei, nu să copieze ceea ce au spus alţii", a declarat Dacian Cioloş.