Plahotniuc acuză PL şi PLDM de lipsa de voturi pentru modificarea Constituţiei. PL vine cu replică

Liberalii consideră propunerea PD nimic altceva decât un obiectiv cu tentă populistă, pe când Constituţia este Legea fundamentală a unui stat ce cuprinde principiile de bază ale organizării lui, stabileşte drepturile şi obligaţiile cetăţenilor etc.
Constituţia Republicii Moldova.
Constituţia Republicii Moldova. (moldnews.md)

Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a declarat în cadrul briefing-ului de marţi, 9 octombrie, că deşi coaliţia de guvernare şi-ar dori să voteze în Parlament iniţiativa legislativă de modificare a Constituţiei pentru introducerea sintagmei Integrarea Europeană, aceasta nu are suficiente voturi.

Totodată, Plahotniuc i-a acuzat de lipsă de voturi pe deputaţii liberali şi liberal-democraţi, care potrivit liderului PD, încă nu s-au pronunţat referitor la modul în care vor vota acest proiect de lege, înaintând totodată diferite condiţii pentru efectuarea acestui vot.

„Noi credem că introducerea conceptului de integrare europeană în Constituţie ca element de bază a strategiei de dezvoltare a Republicii Moldova nu trebuie negociat politic şi nu trebuie să fie parte a jocurilor politice pe această temă”, a declarat liderul PD în cadrul unui briefing de presă.

Termenul în care această lege poate fi votată expiră în curând, astfel că, deşi nu ocupă nicio funcţie publică în stat decât cea de lider al partidului de guvernământ, Plahotniuc a anunţat că a decis împreună cu colegii ca în şedinţele Parlamentului de săptămâna aceasta „să supunem votului acest proiect de lege şi în felul acesta fiecare deputat va avea ocazia să demonstreze dacă este cu adevărat pro-european sau dacă foloseşte această sintagmă doar ca element electoral”.

De menţionat că, deşi încearcă să acuze partidele politice că ar face intenţionat anumite declaraţii doar în an electoral, declaraţiile liderului PD privind modificarea Constituţiei pentru introducerea sintagmei Integrarea Europeană este făcut, la fel, în apropiere de alegerile parlamentare care vor avea loc în câteva luni în Republica Moldova.

„Scopul pentru care introducem noi această sintagmă în Constituţie este acela de a face şi mai clară direcţia strategică de dezvoltare a RM, iar integrarea europeană trebuie să fie depolitizată şi să nu mai fie obiectul speculaţiilor electorale”, a adăugat Plahotniuc.

În context, Partidul Liberal a venit cu o replică, specificând că îşi menţin poziţia exprimată anterior cu privire la proiectul propus de PD de includere a vectorului european în Constituţie, şi anume, că „PL va susţine acest proiect doar după ce majoritatea parlamentară în frunte cu deputaţii PD va îndeplini decizia Curţii Constituţionale de înlocuire a sintagmei „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”, în articolul 13 din Constituţie”.

„Ce ţine de al doilea proiect de lege anunţat de PD privind modificarea Constituţiei, care ar prevede alegerea judecătorilor de către ”popor”, PD în frunte cu V. Plahotniuc a uitat să includă în listă şi alegerea directă a procurorilor, pentru că, pentru unii procurori şi judecători nu legea este norma de care trebuie să se conducă, ci comanda lui V. Plahotniuc”, au subliniat liberalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe