Planta carnivoră cea mai halucinantă din lume (video)

Plantă carnivoră Nepenthaceae
Plantă carnivoră Nepenthaceae (Pixabay.com)

Nu există nimic mai terifiant în lumea naturii, decât o plantă care devorează o bucată de carne. Plantele carnivore fac parte din lanţul trofic al plantelor ce alcătuiesc natura, fiind asemănătoare cu o „bestie mitologică”, ce răstoarnă capul şi devorează tot ce prinde. Aceste plante halucinante sunt o excepţie a naturii, ţinând cont că în lume există peste 630 de specii ce se cunosc până acum.

Nepenthes hemsleyana se găseşte în paradisul plantelor carnivore în sud-estul Asiei. Marele cercetător Sir. David Attenborough ne demonstrează într-un videoclip time lapse (în care se fimează cu încetinitorul) desfăşurat spectacular în faţa ochilor noştri, cum această frumoasă plantă îşi prinde victimile.

O astfel de plantă conţine 2 l de apă în „burta” sa, plină de nectar pentru a atrage animalele şi albinele; este frumoasă şi „ alunecoasă” - conţine nectar ce se prelinge pe părţile laterale ale plantei, formând cea mai bună capcană. Dar cel mai terifiant este faptul că nu se mulţumeşte să prindă doar insectele, ci de asemenea, rozătoare şi lilieci.

„Dacă odată a existat un canibal printre plante, aceasta este”, afirmă David A. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, Nepenthes hemsleyana a dezvoltat o manieră unică de a comunica cu liliecii, nu neapărat pentru a-i mânca: doreşte ca aceştia să zboare împrejurul ei, deoarece fecalele lor fertilizează pământul, astfel ea poate să crească în toată splendoarea.

Este adevărat că aceste plante au o frumuseţe aparte. Ceea ce a obţinut în evoluţia sa, a fost că unele dintre structurile sale reflectă sunetele liliecilor pentru ca aceştia să le găsească uşor. Modul în care trăiesc aceste plante, frumuseţea lor, felul cum acţionează atunci când prind şi devorează victima, ne uimesc şi contrariază în acelaşi timp, atrăgându-ne atenţia că şi în rândul plantelor pot exista prădători, devoratori şi cei ademeniţi care cad foarte uşor victime, atraşi de frumuseţe, parfum, nectar şi de culoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură