Primul ziar pe care îl poţi planta după ce l-ai citit (video)

În Japonia a apărut ziarul care te invită nu numai la lectură dar şi la grădinărit.
După ce l-aţi citit, ziarul poate fi plantat într-un ghiveci sau în grădina din faţa casei, îi turnaţi apă la “rădăcină”, iar el va încolţi.
După ce l-aţi citit, ziarul poate fi plantat într-un ghiveci sau în grădina din faţa casei, îi turnaţi apă la “rădăcină”, iar el va încolţi. (Captura foto Youtube)

În Japonia s-a publicat ziarul care te invită nu numai la lectură dar şi la grădinărit. Green Newspaper este un ziar japonez care se poate planta. Da, aţi citit corect: după ce l-aţi citit, îl puteţi planta într-un ghiveci sau în grădina din faţa casei, îi turnaţi apă la “rădăcină” iar el va încolţi.

Ziarul care poate fi plantat a fost realizat din material reciclat, deşeuri de hârtie şi carton care au fost topite în apă şi aduse în stadiu de pastă, şi cărora în faza finală, înainte de a fi transformate în foi de hârtie, le-au fost adăugate seminţe de flori şi plante. Odată obţinută foaia de hârtie, pentru a tipări pe ea text şi imagini, se folosesc cerneluri vegetale.

Ideea aparţine agenţiei de publicitate Dentsu, care a creat o campanie de publicitate pentru ziarul Mainichi Newspaper, publicaţie cu tematică exclusiv despre plante şi grădinărit.

Ideea însă nu este nouă. A apărut în Argentina, unde editura Pequeño Editor a publicat o carte pentru copii, intitulată Mi papá estuvo en la selva, o carte cu ilustrate ce se putea planta după ce a fost citită. Iniţiativa era menită să sădească în sufletul copiilor respectul pentru mediul înconjurător. În Argentina, în fiecare an se publică peste 1500 de noi titluri de cărţi.

Am spune că este o dublă metaforă: după ce şi-a făcut datoria semănând idei în cititori, hârtia dă naştere la flori şi plante odată “semănată” în pământ.

Un mod interesant de a îmbina pasiunea pentru lectură cu necesitatea de a proteja mediul înconjurător.