Plante care înfloresc în martie

Ghiocel
Ghiocel (Facebook)

De la sfârşitul lui februarie sau începutul lui martie, florile timpurii ne reamintesc să aşteptăm cu nerăbdare primăvara. După lungile luni de iarnă, reci şi întunecate, primăvara readuce natura la viaţă. Zilele devin mai lungi, florile încep să înflorească, pomii şi arbuştii au din nou lăstari, iar vietăţile se trezesc din somnul hibernal. Este vremea florilor timpurii, a vestitorilor primăverii şi a plantelor care înfloresc în martie.

Plante care înfloresc în martie. Ghioceii

Ghioceii sunt încântători, fiind unele dintre primele flori de la începutul primăverii. Vârfurile lor se iţesc din pământul încă rece între sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie.

Din punct de vedere botanic, ghioceii sunt plante erbacee perene şi cresc până la aproximativ 20 cm. Au frunze cu margini netede şi flori albe. Dacă vreţi să statorniciţi ghiocei în grădina dvs., se recomandă să puneţi mai mulţi bulbi într-un loc, întrucât din fiecare bulb răsare o singură tulpină. Ghioceii preferă locuri umede şi umbroase, astfel că adesea cresc în luminişurile de pădure, pe pajişti şi în pădurile de foioase. Ghioceii înfloriţi se găsesc ca plante în ghiveci până în martie şi pot fi plantaţi în grădină după ce au înflorit.

Plante care înfloresc în martie. Brânduşele

Brânduşele arată pur si simplu minunat indiferent de formă, culoare şi soi. Acestea sunt deosebit de atractive când florile lor colorate ţâşnesc prin pătura de zăpadă care încă acoperă pământul. Denumirea ştiinţifică a brânduşei este „crocus”, derivat din grecescul „kroki”, care înseamnă „fir”. Cuvântul se referă la stigmatul în formă de fir al brânduşei. Sezonul de înflorire al acestei mici flori începe la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie. Floarea de brânduşă, având înălţimea de 8-15 cm, înfloreşte primăvara şi poate fi galbenă, mov-albăstruie sau albă. Ideal pentru aceste plante este solul bogat în humus, aerat şi poros. Dacă este posibil, florile trebuie plasate într-un loc însorit şi cald, dar nici umbra temporară nu împiedică dezvoltarea florii.

Plante care înfloresc în martie. Laleaua

Datorită importanţei pe care oamenii au acordat-o lalelelor, laleaua a pătruns nu numai în grădinile oamenilor, ci şi în viaţa lor. Mulţi pictori, în special olandezi au dedicat operele lor lalelei, muzicieni, poeţi, etc. Au apărut grădini botanice, parcuri dedicate lalelelor, expoziţii, târguri, obiective turistice, monumente închinate lalelei. Cu timpul suprafeţele cultivate cu lalele au crescut, în prezent principalul producător mondial de lalele fiind Olanda, ţara care şi-a însuşit şi numele de “Ţara lalelelor”.

Lalelele au fost la început cultivate din curiozitate, fiind un hobby al oamenilor foarte bogaţi şi se comercializau numai între pasionaţi şi horticultori, însă fascinaţia oamenilor din acea vreme pentru lalele au dat acestor flori o valoare din ce în ce mai mare.

Locul de origine al lalelelor se află în munţii Himalaya, de unde cu aproape 1000 de ani în urmă, au fost aduse de turci şi cultivate ca plante ornamentale.

Lalelele sunt plante perene cu înălţimi între 10 şi 70 cm, cu frunze cărnoase, lunguieţe, care în funcţie de specie sunt în număr de 2 până la 12. Florile au formă de cupă şi sunt formate de obicei din 3 petale şi 3 sepale, în diverse culori sau combinaţii de culori. Pe o tulpină creşte o singură floare, dar sunt specii care au şi câte 4 flori.

Deşi bulbii nu sunt pretenţioşi faţă de condiţiile de sol, se recomandă plantarea într-un pământ bine lucrat, argilo-nisipos, bogat în humus şi cu o reacţie neutră. Terenurile destinate plantării lalelelor trebuie să fie expuse soarelui şi să aibă o suprafaţă plană ce nu permite stagnarea apei, fapt care ar duce la stricarea bulbilor. Plantarea se face toamna, la o adâncime de 12-20 de cm şi se acoperă cu un strat de turbă care să protejeze bulbii împotriva îngheţului. Pentru plantarea în ghivece se recomandă pământ nisipos (din florării). Se plantează în ghivece de mărime medie 2-3 bulbi, în lunile septembrie –noiembrie. Dacă primiţi lalele în ghiveci, le puteţi replanta în grădină după ce s-a uscat floarea, dar şi frunzele. Bulbul îl scoateţi din ghiveci şi îl păstraţi la loc întunecos până la replantare.

Plante care înfloresc în martie. Narcisa

Sau Narcissus sau Coprina cum mai este cunoscută popular, este o floare foarte răspândită la noi, o întâlnim în parcuri, în grădinile particulare, în jardinierele de la ferestre etc. Deseori o întâlnim crescută sălbatic pe marginea drumurilor sau pe câmpuri. Se cunosc foarte multe varietăţi ale narcisei care se comercializează, cu înălţimi de la cele mai pitice, care ating 7 cm sau la cele mari de 50-60 cm.

Florile cu forme diferite, dar uşor de recunoscut pot fi, de la obişnuitele narcise albe şi galbene, până la cele portocalii, galben pal, roz sau chiar şi roşu. Florile narcisei sunt dispuse în vârful tulpinei şi ating dimensiuni de 2-7 cm. Perioada de înflorire a narciselor debutează în februarie şi poate ţine până în luna mai la anumite varietăţi.

Narcisa este o plantă foarte rezistentă, motiv pentru care bulbii rezistă peste iarnă în pământ. Se pot planta în orice tip de sol, iar locurile ideale în grădină sunt cele însorite, descoperite. Narcisele pitice pot fi utilizate pentru ghivece, jardiniere, straturi sau borduri, iar narcisele cu talia mai mare pot fi cultivate în straturi, grupuri, borduri sau chiar direct în gazon.

Bulbii se plantează imediat după cumpărare în lunile august-octombrie. Gropile de plantare au dimensiuni de 5-7 cm şi la distanţe de 10-20 cm, în funcţie de talia narcisei. De la an la an, narcisele se întind în pâlcuri mari şi se recomandă separarea lor doar dacă este necesar şi o dată la câţiva ani.

Plante care înfloresc în martie. Panseluţa (Viola)

Panseluţa este o plantă cu o paletă foarte variată de culori şi o diversitate mare de dimensiuni ale florilor. Este rezistentă la frig şi secetă. Creşte foarte bine atât în zonele însorite ale grădinii, cât şi în semiumbră.

Răsadul de panseluţă se face în iulie-august, pe brazde, afară. Plantele ies la 15 zile de la semănat. Răsadurile se replică după 3 săptămâni de la răsărire (când au deja 2 frunze), tot pe brazde afară sau direct în ghivece (cu diamentru 5 cm). Apoi se plantează în loc definitiv în lunile septembrie şi octombrie la distanţă de cca 20 cm între plante. Panseluţele fac flori din luna martie şi până în iunie.

Plante care înfloresc în martie. Zambila

Zambilele sunt, probabil, cele mai elegante şi impresionante flori de primăvară cu bulbi, având cel mai bogat colorit şi fiind cele mai parfumate plante care înfloresc în martie.

Bulbii măsoară în mod obişnuit 14-15 cm, dar pot atinge şi dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm). Zambilele se plantează în grupuri mici, iregulate. Sunt excelente ca flori tăiate şi pot fi cultivate cu uşurinţă în ghivece, ca flori de apartament. Bulbii sunt toxici şi de aceea nu sunt pe gustul rozătoarelor.

Zambila a fost adusă în Europa în secolul al XVI-lea şi a fost cultivată pentru prima dată în Austria în anii 1500. În timpul secolelor XVII-XVIII, asemenea lalelei, zambila se găsea numai în colecţiile de plante ale oamenilor înstăriţi, care de obicei le colecţionau ca pe nişte trofee de preţ. Datorită parfumului persistent al zambilelor, bulbii erau foarte scumpi. Acum, zambilele se cultivă în principal în Olanda şi Marea Britanie.

Bulbii de zambile se plantează toamna, cu şase săptămâni înainte de perioada în care îngheaţă pământul, într-un loc însorit, cu pământ bogat în substanţe nutritive. Bulbii se plantează la 15 cm adâncime şi tot la 15 cm distanţă unul de altul. Dacă nu cumva pământul este deja foarte uscat, nu este nevoie să udaţi florile după plantare.

Plante care înfloresc în martie. Vioreaua

Viorelele sunt florile cele mai cunoscute şi mai îndrăgite.

Viorelele obişnuite cresc sălbatice în pădure sau pe pajişti. Vioreaua păstrează caracteristicile genului Scilla din care face parte. În plus, se caracterizează printr-o talie relativ redusă (10-30 cm) şi frunzele, întotdeauna în număr de două - de aici derivă denumirea speciei (bifolia). Ele se ridică imediat de deasupra solului, atingând o lungime de până la 25 cm.

Vioreaua este o plantă meliferă, tinctorială, decorativă şi medicinală. Florile se mai folosesc şi la vopsitul fibrelor naturale în albastru.

Ca plantă medicinală, se adresează mai mult industriei farmaceutice. Prezintă proprietăţi emetice, purgative, expectorante şi diuretice, precum şi în bronşita cronică, în afecţiunile renale cronice şi în bolile cardiace.

Dacă vedeţi un exemplar al oricărei plante care înfloreşte în luna martie pe marginea drumului sau identificaţi câteva flori în grădina dvs., înseamnă că primăvara este foarte aproape!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură