Planurile Kremlinului dejucate. Serviciile ucrainene au reţinut 15 ”sabotori” înarmaţi până în dinţi

Serviciile ucrainene de securitate.(SBU)
Serviciile ucrainene de securitate.(SBU) (youtube)

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au reţinut 15 „sabotori” care plănuiau un atac asupra clădirilor guvernamentale din estul Ucrainei, au anunţat, sâmbătă, oficialii de la Kiev, conform Mediafax.

Pe timpul operaţiunii, 300 de puşti de asalt, un lansator de grenade antitanc cât şi mai multe tipuri de grenade au fost confiscate. Pe 10 aprilie, grupul terorist plănuia să se folosească de armament pentru a lua cu asalt clădirile guvernamentale din regiunea de est Lugansk şi să „sperie populaţia”.

Recent, într-un material video publicat pe Youtube, ideologul Kremlinului, Alexei Dughin, îl instruia pe unul din liderii forţelor separatiste din estul Ucrainei, îndemnându-l să coordoneze separatiştii spre iniţierea unui război civil, prin capturarea armată a sediilor guvernamentale locale. În timpul convorbirii, Dughin îl asigura pe liderul separatist de susţinerea politică, economică şi militară a Moscovei pe tot parcursul operaţiunilor.

Serviciile secrete ucrainene nu au oferit mai multe informaţii cu privire la afilierea politică a grupului însă analiştii de la Moscova au vehiculat tot mai mult în ultima perioadă, conform fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, ideea unei „Săptămâni a Furiei”.

„Săptămâna Furiei” reprezintă o perioadă scurtă de timp în care forţele separatiste din estul Ucrainei ar trebui să captureze şi să menţină sub control sediile guvernamentale locale până la sosirea armatei ruseşti - o operaţiune asemănătoarea cu cea din Crimeea.