Plata contribuţiilor la stat. Legea Salarizării Unitare s-ar putea dovedi doar o mare păcăleală

În cazul în care plata contribuţiilor de asigurări va reveni în totalitate salariaţilor, legea salarizării unitare se va dovedi o mare păcăleală, căci mulţi dintre ei vor plati la contribuţii ce vor câştiga prin mărirea salariului, atrage atenţia Hilde Brandl.
Olguta Vasilescu(PSD),
Olguta Vasilescu(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele Organizaţiei Oamenilor de Afaceri din PNL - Bucureşti, Hilde Brandl, solicită public Guvernului şi majorităţii PSD-ALDE să explice dacă vor susţine modificarea Codului Fiscal în sensul în care toate contribuţiile vor fi preluate de angajaţi, aşa cum apare în punctul de vedere emis de Guvern la Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Dacă acest lucru se va întâmpla, atrage atenţia Brandl, legea Salarizării Unitare se va dovedi doar o mare păcăleală pentru angajaţi, deoarece o mare parte dintre aceştia vor câştiga în realitate mai puţini bani decât o fac acum, căci vor plăti la contribuţii ce vor câştiga prin mărirea salariului.

"În document se specifică că de la 1 ianuarie 2018 “se modifică prevederile din Codul fiscal în sensul preluării de către salariat în totalitate a sarcinii de plată a contribuţiilor de asigurări”.

Dacă PSD-ALDE păstrează această motivare, Legea Salarizării Unitare se va dovedi doar o mare păcăleală pentru angajaţi, deoarece o mare parte dintre aceştia vor câştiga în realitate mai puţini bani decât o fac acum, căci vor plăti la contribuţii ce vor câştiga prin mărirea salariului.

Astfel, dacă Guvernul va modifica Codul Fiscal în sensul dorit, creşterile de salarii se vor simţi doar între 1 iunie 2017 şi 1 ianuarie 2018", susţine liberala.

Hilde Brandl reaminteşte că în prezent contribuţiile sociale sunt plătite atât de angajator cât şi de angajat. Angajatorul plăteşte pentru angajat contribuţia la pensii (CAS) de 15,8%, contribuţia la Sănătate (CASS) de 5,2%, contribuţia la şomaj de 0,5%, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate FNUASS, de 0.85%, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale de 0,15% - 0,85%, contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, de 0.25%.

"Cred că românii trebuie să ştie dacă eventualele creşteri generate de Legea salarizării unitare vor fi sau nu anulate de modificări la Codul Fiscal", concluzionează Brandl.