Pleşu: E îmbucurătoare dispariţia din Parlament a câtorva personaje jenante - Cristiana Anghel, Chiţoiu sau Atanasiu

Scriitorul Andrei Pleşu se declară mulţumit că nu va mai fi confruntat cu "retorica" dnei Cristiana Anghel sau cu "vechi portrete inconsistente" de tipul Theodor Atanasiu, Daniel Chiţoiu, Mircea Duşa sau Mihăiţă Calimente.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)

Să nu ne lăsăm invadaţi de depresie - dincolo de bilanţul mai curînd melancolic al alegerilor, ne putem consola şi cu câteva noutăţi compensatorii, a remarcat scriitorul Andrei Pleşu, într-un articol publicat în Dilema Veche.

"Nu-mi fac iluzii. Nici Parlamentul validat acum de electorat nu e scutit de numeroase "impurităţi". Dar sînt gata să semnalez şi cîteva încurajatoare "realizări". E, de pildă, îmbucurătoare dispariţia din înaltul for a cîtorva personaje jenante nu doar prin prestaţia lor propriu-zisă (atîta cîtă a fost), ci, mai ales, prin stilistica rudimentară a prezenţei şi a discursului lor.

Sînt mulţumit că nu voi mai fi confruntat cu "retorica" dnei Cristiana Anghel sau cu vechi portrete inconsistente de tipul Theodor Atanasiu, Daniel Chiţoiu, Mircea Duşa (cel cu "corpurile neînsufleţite ale cadavrelor celor decedaţi"), Mihăiţă Calimente ş.a. Mă bucur, din alt punct de vedere, şi de ieşirea din joc a dlui Daniel Barbu, în speranţa că va reveni la uneltele sale profesionale, înţelegînd, niţeluş tîrziu, că nu e înzestrat pentru politică", a scris Andrei Pleşu.

Pe de altă parte, scriitorul regretă că nu şi-au găsit un loc "binemeritat" în noua structură oameni ca Theodor Paleologu sau chiar Radu F. Alexandru, "acesta din urmă constrîns, sper, să priceapă, în ceasul al doisprezecelea, că obstinaţia prost plasată şi alinierea de partid dublată de suspensia spiritului critic nu sînt de folos unei cariere politice plauzibile."

"Salut, în schimb, reuşita domnilor Vlad Alexandrescu şi Cristian Ghinea şi le doresc energie şi discernămînt. Sînt, evident, încîntat să constat promovarea unor (foarte) tineri parlamentari, chiar dacă într-un context care nu-i avantajează. Nu cred că era urgent s-o facem deputat pe domnişoara Alexandra Corina Bogaciu, cu studii medii, dar nepoată a primarului Pandele din Voluntari. Nici agreabila liberală Mara Mareş (24 de ani) nu prezintă încă mari garanţii de competenţă. Oricum, la noi, "familiile" sînt încă puternice: dovada – succesul electoral al dnei Cherecheş, mama primarului penal din Baia Mare… În fine, om trăi şi-om vedea, deşi am trăit şi am văzut destule şi pînă acum…", a precizat Andrei Pleşu.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.