Plouă cu funcţii. Fost ministru comunist, numit judecător la Curtea Constituţională a Moldovei

Iftodi, fost ministru a Justiţiei în perioada guvernării comuniste, a fost desemnată de către Guvern în calitate de judecător la CCM. Experţi susţin că procedura de selectare şi numire a magistratei a fost superficială, astfel maşinăria mulţumindu-şi oportuniştii.
Victoria Iftodi şi Alexandru Tănase
Victoria Iftodi şi Alexandru Tănase (The Epoch Times Romania)

În cadrul şedinţei de miercuri, Executivul de la Chişinău a aprobat numirea Victoriei Iftodi în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) din partea Guvernului, pe un termen de 6 ani. Concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curte, a fost organizat odată cu expirarea, la 14 aprilie, a mandatului de judecător şi preşedinte al CCM, al lui Alexandru Tănase.

După absolvirea facultăţii, Victoria Iftodi şi-a început activitatea de notar public în Biroul notarial de stat din municipiul Chişinău. A îndeplinit între anii 1994-1996 funcţia de specialist-şef al Biroului de relaţii între Notariatul de stat şi Ministerul Justiţiei, apoi a lucrat ca notar public în Biroul notarial nr. 2 din Chişinău. În paralel, în perioada 1996-1998, a fost profesoară la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Începând din anul 2003 deţine postul de viceministru şi apoi primvice-ministru al Justiţiei. La data de 8 iulie 2004, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, a fost numită în postul de ministru al Justiţiei din partea Partidului Comuniştilor din R.Moldova.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, la 19 aprilie 2005, Victoria Iftodi a fost reconfirmată în funcţia de ministru al Justiţiei. A îndeplinit această funcţie până la data de 20 septembrie 2006, când a fost revocată din funcţie.

A fost numită apoi, în aceeaşi zi Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Republica Franceză, cu reşedinţa la Paris. Prin cumul a îndeplinit şi misiunea de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Republica Algeriană Democrată şi Populară (din 5 aprilie 2007), în Regatul Spaniei, la UNESCO, Uniunea Latină, precum şi Reprezentant Special al Preşedintelui Republicii Moldova la Consiliul Permanent al Francofoniei.

La sfârşitul lunii decembrie 2016, Victoria Iftodi a fost desemnată de Guvern în calitate de membru al Consiliului de Integritate al Autorităţii Naţionale de Integritate, care reformată la 1 august 2016, este nefuncţională de mai bine de nouă luni.

Ion Guzun, expert la Centrul de Resurse Juridice din Moldova susţine că desfăşurarea şi organizarea concursului au fost superficiale, fără proba scrisă, proba interviului etc. şi se întreabă, retoric, pe pagina sa de socializare, pentru care merite a fost numită Iftodi în funcţia de judecător a CCM, “sau mai bine să întrebăm membrii comisiei care au votat unanim?! Să plouă cu funcţii! De ce nimeni din Guvern nu a întrebat - ok, am numit-o recent la Consiliul de Integritate... acum la Curtea Constituţională? Iată că pe oportunişti maşinăria îi mulţumeşte cu funcţii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe