Plumb la Bruxelles: România a primit încă 116 milioane de euro prin POS Mediu

(photos.com)
Epoch Times România
06.03.2013

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la Bruxelles că România a primit încă 116 milioane de euro prin Programului Operaţional Mediu, informează reprezentanţii ministerului.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a avut, marţi, la Bruxelles, patru întâlniri de lucru cu comisari europeni: Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, Comisarul pentru Mediu, Janez Potocnik, Comisarul pentru Schimbări Climatice, Connie Hedegaard şi Comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn.

În cadrul întâlnirii bilaterale cu Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, subiectul principal abordat a fost Strategia privind dezvoltarea durabilă integrată a Deltei Dunării 2014 – 2020.

În acest sens, s-a evidenţiat necesitatea asigurării unor condiţii reale pentru dezvoltarea economico-socială a comunităţilor locale din spaţiul Deltei Dunării, corelate cu principiile de dezvoltare durabilă a zonei, prin aplicarea unui management bazat pe conservarea biodiversităţii, mai spun sursele citate.

Cei doi oficiali au analizat posibilitatea finanţării Strategiei de Dezvoltare a Deltei Dunarii din mai multe programe operaţionale, ţinând cont de priorităţile identificate prin această strategie, astfel încât zona să se dezvolte din punct de vedere socio-economic, cu luarea în considerare a aspectelor referitoare la protecţia mediului.

Reuniunea cu Comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik, s-a axat în principal pe discuţiile privind cel de-al 7-lea Program de Acţiune pentru Mediu (PAM) la nivelul Uniunii Europene şi pe cele referitoare la îmbunătăţirea implementării şi controlului aplicării legislaţiei de mediu. Comisarul european şi-a exprimat susţinerea pentru elaborarea şi finanţarea Strategiei de dezvoltare durabilă integrată a Deltei Dunării 2014 – 2020.

Ministrul Rovana Plumb a apreciat abordarea şi structura 7PAM şi a susţinut măsurile şi instrumentele propuse, în special criteriile obligatorii pentru inspecţie şi acordurile de parteneriat pentru implementarea legislaţiei de mediu, care se pot încheia între Comisia Europeană şi statele membre.

Cei doi oficiali au abordat în acest context şi problematica managementului deşeurilor, în special în ceea ce priveşte propunerea de eliminare a depozitării acestora şi respectarea ierarhiei deşeurilor. Ministrul român al mediului a subliniat importanţa respectării angajamentelor din Tratatul de Aderare a României la UE în acest sector, evidenţiind eforturile pe care România le întreprinde în acest sens. Unul dintre acestea se referă la finalizarea noii Strategii de Management al Deşeurilor. ”Acest document ia în consideraţie principiile şi măsurile necesare a fi întreprinse în continuare în acest domeniu, dar şi acţiunile pe care trebuie să le întreprindem împreună cu operatorii economici şi cetăţenii, în general, în vederea realizării obiectivelor de reciclare şi valorificare a deşeurilor”.

Întâlnirea bilaterală dintre ministrul Rovana Plumb şi comisarul european Connie Hedegaard a avut ca principal subiect de discuţie Cartea verde referitoare la stabilirea noului cadru politic pentru schimbări climatice şi energie până în anul 2030, document care urmează să fie finalizat de Comisie în perioada imediat următoare. În acest sens, ministrul român a accentuat faptul că trebuie analizate atât costurile, cât şi beneficiile, dar trebuie avut avut în vedere că punctele de plecare pentru trecerea la o economie competitivă cu emisii reduse de carbon nu sunt similare pentru toate statele membre.

”Este nevoie de un grad de flexibilitate cât mai mare, pentru a ne putea atinge obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Ceea ce ne preocupă în momentul de faţă este şi păstrarea locurilor de muncă, asigurarea competitivităţii industriei, precum şi o creştere economică durabilă”, a completat ministrul.
Comisarul european pentru Schimbări Climatice a apreciat poziţia României în domeniul schimbărilor climatice la nivel european, precum şi politica internă a acesteia, prin crearea unei structuri special dedicate acestui domeniu.

În cadrul întâlnirii dintre ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb şi comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn a fost dezbătută problematica absorbţiei fondurilor europene, în special în ceea ce priveşte POS Mediu. În acest context, ministrul român a prezentat stadiul actual al gradului de absorbţie şi contractare: ”Trebuie să menţionez faptul că solicitările de plată ale României către Comisia Europeană prin POS Mediu au ajuns la un total de 581,14 mil. Euro şi, respectiv, la o triplare a gradului de absorbţie, de 12,88%, faţă de momentul preluării mandatului. Totodată, prin proiectele aprobate,în momentul actual sunt contractate fonduri în procent de 103,28% din alocarea POS Mediu pentru perioada 2007-2013”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor