PMP a depus un denunţ contra ADS privind terenul arendat de firma lui Voiculescu

Elena Udrea , PMP
Elena Udrea , PMP (Epoch Times România)

Partidul Mişcarea Populară a depus, marţi, la DNA, un denunţ împotriva Agenţiei Domeniilor Statului acuzând că s-ar fi făcut o serie de ilegalităţi în legătură cu un teren din Giurgiu arendat către o firmă care ar fi sub controlul fondatorul PC, Dan Voiculescu.

„Partidul Mişcarea Populară a depus azi un denunţ împotriva Agenţiei Domeniilor Statului (instituţie subordonată Ministerului Agriculturii), ai cărei conducători sunt suspecţi de ilegalităţi în arendarea unui teren din judeţul Giurgiu către S.C. Agro Seed Muntenia SRL, deţinută de Dan Voiculescu. Denunţul a fost depus la sediul DNA de către secretarul general adjunct al PMP Gelu Vişan”, reiese dintr-un comunicat PMP.

Gelu Vişan a susţinut că subiectul Dan Voiculescu este „tabu” pentru celelalte partide parlamentare, astfel că PMP îşi asumă să atragă atenţia opiniei publice asupra neregularităţilor comise de unul dintre aliaţii importanţi ai premierului Victor Ponta.

„Când aud cuvântul Voiculescu, domnii Blaga, Iohannis, Mihai-Răzvan Ungureanu îşi astupă urechile şi refuză să facă orice demers care l-ar putea deranja. În ceea ce-l priveşte pe Victor Ponta, el - ca şef al guvernului şi al ministrului Agriculturii Daniel Constantin - îl sprijină indirect pe Dan Voiculescu, ajutând la acoperirea ilegalităţilor. Arendarea terenului din judeţul Giurgiu trebuie anchetată”, a declarat Gelu Vişan.

PMP a solicitat săptămâna trecută crearea unei comisii parlamentare de anchetă privind situaţia terenului de circa 2.500 hectare de la ICITID Băneasa, judeţul Giurgiu, arendat de firma lui Dan Voiculescu.

„Liderii PNL, PDL şi FC au refuzat să susţină acest demers, o astfel de comisie neputându-se astfel înfiinţa. În aceste condiţii, preşedintele PMP Elena Udrea a declarat că Partidul Mişcarea Populară va sesiza instituţiile statului pentru a cerceta acest caz”, reiese din documentul citat.

Elena Udrea, preşedinta Partidului Mişcarea Populară (PMP), a anunţat încă de luni că va depune o plângere penală împotriva ADS şi a unei firme controlate de Dan Voiculescu, prin care acesta ar fi obţinut de la ADS, deci de la stat, 2.600 de hectare de teren arabil de cea mai bună calitate, printr-un contract semnat anul trecut, în luna mai, în condiţiile în care firma lui Voiculescu nu avea dreptul să ia în arendă acest teren şi cu clauze care îl favorizează pe Voiculescu

„Dezvăluirile presei în acest caz confirmă un fapt pe care îl semnalăm de mult: mogulul Felix are în arendă cel puţin un minister din Guvernul României, cel al Agriculturii, care îi asigură profitul economic. Informaţiile din presă referitoare la acest caz conduc către o serie de ilegalităţi comise de firmele mogulului Felix, dar şi de către acţiuni cel puţin dubioase ale instituţiilor subordonate Ministerului Agriculturii, prin care Dan Voiculescu a reuşit să ia din nou în arendă terenul din Giurgiu. Miza finală ar fi reprezentat-o o afacere de şi mai mare amploare pe care Dan Voiculescu intenţionează să o realizeze prin debitorul sau privat, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: cumpărarea întregii suprafeţe de teren, prin folosirea dreptului de preempţiune, de care arendaşul sau concesionarul ar beneficia, în situaţia privatizării ICITID-Băneasa, proprietara terenului în cauză”, transmitea PMP într-un comunicat de presă anterior.

Dezvăluirile jurnalistului Robert Turcescu

Ce-ar fi dacă aţi afla că toată isteria declanşată în România de Voiculescu şi Antena 3 în ultimii ani are rădăcini adânci într-un teren de 2.600 de hectare? E adevărat, nu vorbim de orice fel de teren, ci de una dintre cele mai roditoare suprafeţe de pământ de pe cuprinsul ţării. Atât de fertil este acest pământ încât pe el se pot obţine recolte de 5.000-6.000 de kg de grâu la hectar, scrie luni jurnalistul Robert Turcescu, pe blogul său.

Turcescu explică că terenul se află în Giurgiu şi încă de pe vremea lui Ceauşescu a beneficiat de un sistem sofisticat şi performant de irigaţii cu apă din Dunăre. Înainte de ’89, dar şi după, pe acest teren funcţiona şi experimenta Institutul de Cercetări şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID- Băneasa).

„Ca să înţelegeţi miza, să spunem că, în mod obişnuit, media de producţie pentru o suprafaţă similară oriunde pe cuprinsul ţării este cuprinsă între 300 şi 1.000 de kilograme. De treisprezece ani, prin firmele pe care le controlează, prin inginerii contractuale şi câteva procese, dintre care unele se află încă în derulare, Voiculescu exploatează acest teren, încasează profituri şi subvenţii la hectar. Şi, desigur, pândeşte momentul în care ICITID-Băneasa va fi privatizat pentru a pune mâna pe cele 2.600 de hectare de pământ, prin exercitarea dreptului de preempţiune, ca arendaş şi/sau concesionar. Firmele lui Voiculescu au arendat acest teren încă din 2001 şi, aşa cum voi demonstra mai jos, îl deţin şi astăzi în arendă/concesiune, deşi Agenţia Domeniilor Statului (ADS) are un proces deschis împotriva Grivco încă din 2010, proces prin care statul român cere acestei firme să plătească 1.229.282 de lei, adică aproximativ 250.000 de euro, pentru că a folosit fără titlu valabil, în perioada mai 2008-mai 2009, suprafaţa de 2.600 de hectare teren agricol administrat de ICITID”, a dezvăluit jurnalistul.

Manevrele prin care firmele lui Voiculescu au arendat cele 2.600 de hectare din Giurgiu încă din anul 2001 au o istorie lungă, întinsă pe mai bine de zece ani, susţine Turcescu, care a vrut să atragă în special atenţia asupra evenimentelor din anul 2010.

„Vom sări direct la anul 2010. În luna februarie a acelui an, noul ministru al Agriculturii în Guvernul Boc II, independentul Mihail Dumitru, acorda un interviu ziarului Bursa în care, printre altele, declara „suntem într-un proces de analiză a activităţii ADS. Noi analizăm portofoliul agenţiei atât din punctul de vedere al terenurilor pe care le gestionează, cât şi al participaţiilor statului în diferite sectoare agricole. Vom vedea şi care este situaţia terenurilor concesionate”. Încă din 2009, ADS avea un proces cu Grivco S.A. acuzată că „a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008-14.05.2009, suprafaţa de 2.499,03 ha teren arabil ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, fapt pentru care datorează suma de 1.229.282,31 lei, reprezentând preţul exploatării fără a deţine titlu valabil. Acest calcul este făcut plecând de la o redevenţă minimă/ha de 998 kg grâu”. Să reţinem, deci: statul român prin ADS vs. Voiculescu prin SC Grivco S.A., proces aflat pe rol încă din 2009!”, a subliniat Robert Turcescu.