PMP: Tăriceanu a îngropat România. Ponta procedează la fel acum, ba chiar mai rău

Eugen Tomac, preşedinte PMP
Eugen Tomac, preşedinte PMP (Epoch Times România)

"Ultimele declaraţii ale lui Victor Ponta demonstrează că repetă greşelile economice ale lui Tăriceanu, înscriindu-se în galeria şefilor de guvern care habar nu au de legile economiei şi de prudenţialitate", opinează reprezentanţii PMP, criticând o serie de declaraţii recente ale premierului legate de încasările la buget.

Potrivit comunicatului de presă remis sâmbătă de PMP, datele de care premierul Ponta s-a folosit pentru a-i critica pe opozanţii noului Cod Fiscal, respectiv încasările mai bune de la ANAF: 19,6 miliarde de RON, cu 1 miliard RON peste calcule într-o singură lună, trebuie luate cu rezervă, până nu sunt confirmate de BNR.

"Sursa acestor creşteri se află mai degrabă în activitatea DNA, nu a guvernului sau a ANAF", arată PMP, în replică la afirmaţiile lui Ponta care a declarat: "Ruşine celor care în ciuda acestor date evidente fac politică ieftină şi blochează din considerente strict politice Codul Fiscal şi celelalte politici de dezvoltare economică şi socială a României."

PMP consideră că pe lângă faptul că datele nu sunt confirmate, nu există nicio garanţie că această creştere la încasări va continua ani buni de acum înainte.

"Există numeroase riscuri care îndeamnă la prudenţă:

- Deteriorarea gravă a economiei UE, prin eventuala ieşire a Greciei din zona euro, implicit periclitarea exporturilor României;

- Un posibil conflict armat la graniţele României;

- Instabilitate politică în România, care conduce inevitabil la instabilitate economică;

- Posibila prăbuşire a burselor şi a economiei în China, cu consecinţe grave în toată lumea;

- Conflicte armate în Orientul Mijlociu, cu implicaţii asupra preţului petrolului;

- Deteriorarea economiei Federaţiei Ruse, principal furnizor de resurse energetice pentru Europa.

Pot fi şi alte riscuri şi provocări, care să ne îndemne la prudenţă. România nu are PIB-ul Germaniei, care a crescut salariile bugetarilor cu 21% în 12 ani!", mai arată PMP.

"Cum să acoperi circa 30 de miliarde gaură la buget, (17 miliarde din aplicarea Codului Fiscal şi 13 din creşteri de venituri) cu 12 miliarde venituri în plus din încasări? Şi acelea sub semnul întrebării?" se întrebă reprezentanţii PMP afirmând că soluţia găsită de Ponta şi de Tăriceanu, deficitele bugetare, nu este una viabilă căci aceste deficite vor fi plătite de urmaşii noştri, strângând cureaua.

În viziunea PMP, singura variantă în care Codul Fiscal, altfel necesar, poate fi sustenabil, este reducerea concomitentă şi masivă a cheltuielilor de funcţionare a statului.

Nu în ultimul rând, PMP reaminteşte că la fel cum face Ponta a procedat cândva şi Tăriceanu, destabilizând economia.

"Pe fondul economiei care "duduia" (a duduit până a pocnit), aproape a dublat pensiile şi salariile bugetarilor, bazându-se pe venituri conjuncturale: speculaţiile imobiliare, veniturile trimise în ţară de românii care munceau în străinătate, vânzarea ultimelor active importante ale economiei comuniste (BCR)."

Ulterior, în condiţiile crizei economice mondiale, apărută în 2009, şi care poate reveni oricând, ţara n-a mai avut resurse pentru aceste creşteri de pensii şi salarii bugetare, şi a ajuns în 2010 nefinanţabilă, necesitând măsurile de restructurare inevitabile din mai 2010. Tăriceanu n-a redus din fiscalitate, şi tot a îngropat România, într-un context extern nefavorabil, plasând-o pe drumul pe care a luat-o Grecia, iar Victor Ponta procedează acum la fel, şi chiar mai mult", se mai afirmă în comunicat.

"Posibila rupere a acordului cu FMI, provocată de faptul că Ponta şi Teodorovici, precum Tăriceanu odinioară, nu vor să mai respecte ţintele de deficit bugetar asumate de România prin tratatele europene, ar reprezenta bomboana pe coliva economiei româneşti. Rămâne de văzut dacă această colivă ţine şi de foame românilor", concluzionează reprezentanţii formaţiunii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne