PNL: Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pentru a subordona Radioul Public

Partidul Naţional Liberal acuză Guvernul că pregăteşte în secret un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care să ocolească urgenţa numirii unui nou Consiliu de Administraţie la Societatea Român ă de Radiodifuziune.
Loredana Diacu
03.12.2014

alte articole

Sediul Radiodifuziunii Române (Epoch Times România)
Loredana Diacu
03.12.2014

Partidul Naţional Liberal acuză Guvernul că pregăteşte în secret un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care să ocolească urgenţa numirii unui nou Consiliu de Administraţie la Societatea Română de Radiodifuziune.

"OUG ar urma sa delege pe perioadă nedeterminată atribuţiile Consiliului de Administraţie către Colegiul Director şi către Preşedintele — Director General al instituţiei, eludând astfel în mod flagrant prevederii legii de funcţionare a radioului public.", susţin liberalii, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind.

Totodată, PNL mai informează că a solicitat public Guvernului şi majorităţii PSD din Senat şi din Camera Deputaţilor să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să numească săptămâna viitoare un nou Consiliu de Administraţie la Radioul Public pentru a scoate instituţia din ilegalitate. În caz contrar, PNL va depune plângere penală pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, susţin liberalii.

Liberalii reamintesc că, în momentul de faţă, Radioul Public funcţionează de aproape 6 luni fără Consiliu de Administraţie, organism menit să asigure conducerea Societăţii Române de Radio (SRR), alături de preşedinte şi de colegiul director. Majoritatea parlamentară încalcă în mod grav legea şi o decizie a Curţii Constituţionale. Legea 41/ 1994 (republicată şi actualizată) prevede în mod clar condiţiile în care funcţionează Consiliul de Administraţie.

"Atribuţiile consiliului de administraţie a SRR în ceea ce priveşte bugetul şi fondurile de care dispune SRR, sunt aproape exclusive. În acest sens, lipsa unui consiliu de administraţie a SRR blochează practic toată activitatea Radioului public deoarece, conform legii (art. 27), CA al SRR este singurul organism care aprobă bilanţul, investiţiile, volumul de credite, relaţiile cu alte organisme internaţionale, deciziile comitetului director, precum şi multe alte activităţi care fac în acest moment imposibilă funcţionarea în condiţii bune şi de legalitate a SRR. Inclusiv prezentarea de rapoarte în faţa Parlamentului trebuie să fie aprobată de CA al SRR. Ori neexistând un CA, practic toată activitatea instituţiei este pusă sub semnul ilegalităţii." arată PNL.

De asemenea, PNL atrage atenţia că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern va duce la monopolizarea activităţii Radioului Public, la conducerea unilaterală a instituţiei, netransparentizarea cheltuielilor şi a bugetului, precum şi la afectarea gravă a activităţii editoriale şi avertizează că miza principală a acestui OUG este, de fapt, subordonarea de către guvernul PSD a politicii editoriale a Radioului Public în perspectiva alegerilor din 2016.

Liberali mai arată că Societatea Română de Radiodifuziune trebuia să aibă un nou consiliu de administraţie încă din luna iunie, însă PSD a nesocotit algoritmul parlamentar şi a numit, pe locurile partidelor de opoziţie, reprezentanţi proprii, "interpretând abuziv şi discreţionar legislaţia în vigoare."

Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională această hotărâre a Parlamentului şi a avut câştig de cauză, astfel încât, Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuiau să pună imediat în aplicare decizia Curţii şi să investească un nou consiliu de administraţie, respectând cu stricteţe algoritmul parlamentar. PSD a încălcat însă în mod grav legea şi a refuzat să pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Este un fapt fără precedent, un fapt cu consecinţe penale, de care reprezentanţii PSD se fac direct vinovaţi. De asemenea, în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale, SRR a fost scos de sub reglementarea Consiliului de Administraţie prin refuzul majorităţii parlamentare de a respecta decizia CCR şi de a numi un nou consiliu de administraţie.

"Este un fapt fără precedent în ultimii 25 de ani.", acuză PNL, făcând un apel la populaţie "să privească cu maximă atenţie şi circumspecţie activitatea audiovizualului românesc în ultima perioadă şi în prezent."

"Instituţiile europene vor fi informate despre acest abuz grav, menit să controleze un domeniu fundamental şi sensibil, aşa cum este cel al radioului public naţional.", mai scrie PNL.

Amintim că preşedintele director general al Radioul Public, căruia, potrivit PNL, Guvernul ar urma sa-i delege pe perioadă nedeterminată atribuţiile Consiliului de Administraţie este Ovidiu Miculescu, personaj declarat incompatibil de ANI şi promovat pe post de premierul Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor